Kajian: Kes diabetes meningkat dua kali ganda kepada 1.3 bilion menjelang 2050

Donna

PARIS, 23 Jun — Bilangan orang yang menghidap diabetes di seluruh dunia akan lebih dua kali ganda kepada 1.3 bilion menjelang 2050 didorong oleh perkauman struktur dan ketidaksamaan ternganga antara negara, penyelidikan baharu diramalkan hari ini.

Setiap negara di dunia akan menyaksikan peningkatan dalam bilangan pesakit yang menghidap penyakit kronik itu, menurut analisis data global yang paling komprehensif yang diunjurkan kepada 2050.

Kira-kira 529 juta orang dianggarkan telah menghidap diabetes, salah satu daripada 10 punca utama kematian dan hilang upaya.

Jumlah itu – 95 peratus daripadanya adalah kes diabetes jenis 2 – akan melebihi 1.3 bilion dalam masa kurang daripada tiga dekad, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Lancet jurnal.

Indeks jisim badan yang tinggi – petunjuk bahawa orang boleh berlebihan berat badan – dikaitkan dengan lebih separuh daripada kematian dan hilang upaya akibat diabetes.

Faktor lain termasuk diet orang ramai, senaman, merokok dan alkohol.

Liane Ong, ketua saintis penyelidikan di Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan (IHME) dan pengarang pertama salah satu kajian, berkata satu faktor ialah bagaimana diet telah berubah.

“Sepanjang 30 tahun, negara yang berbeza telah benar-benar berhijrah daripada tabiat makanan tradisional – mungkin makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, makan sayur-sayuran yang lebih sihat – kepada makanan yang lebih diproses,” katanya kepada AFP.

Penyelidikan itu juga menganggarkan bahawa menjelang 2045, tiga perempat daripada orang dewasa yang menghidap diabetes akan tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Tetapi di negara kaya seperti Amerika Syarikat, kadar diabetes hampir 1.5 kali lebih tinggi dalam kalangan minoriti seperti kulit hitam, Hispanik, Asia atau Orang Asli Amerika, yang berasingan. Lancet kajian berkata.

Pengarang bersama kajian Leonard Egede, dari Kolej Perubatan Wisconsin, menyalahkan “lata ketaksamaan diabetes yang semakin meluas”.

“Dasar perkauman seperti pengasingan kediaman mempengaruhi tempat tinggal orang, akses mereka kepada makanan dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang mencukupi dan sihat,” katanya dalam satu kenyataan.

Ong berkata “cabarannya ialah kita tidak benar-benar melihat satu jenis campur tangan yang akan membetulkan segala-galanya”.

Sebaliknya, memerangi diabetes memerlukan perancangan jangka panjang, pelaburan dan perhatian daripada negara di seluruh dunia, katanya.

Dalam sebuah editorial, the Lancet berkata bahawa “dunia telah gagal memahami sifat sosial diabetes dan memandang rendah skala sebenar dan ancaman penyakit itu.”

“Diabetes akan menjadi penyakit yang menentukan abad ini,” tambahnya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment