Kajian: Hidup berhampiran kawasan hijau menjadikan anda 2.5 tahun lebih muda

Donna

WASHINGTON, 29 Jun — Taman bandar dan kawasan hijau membantu melawan haba, meningkatkan biodiversiti, dan menyemai rasa tenang di dalam hutan bandar.

Mereka juga membantu memperlahankan penuaan biologi, dengan orang yang mempunyai akses kepada ruang hijau didapati secara purata 2.5 tahun lebih muda secara biologi daripada mereka yang tidak, menurut satu kajian baru yang diterbitkan semalam di Kemajuan Sains.

“Hidup hampir lebih hijau boleh membantu anda menjadi lebih muda daripada usia sebenar anda,” Kyeezu Kim, pengarang utama kajian itu dan sarjana pasca doktoral di Sekolah Perubatan Feinberg Universiti Northwestern, memberitahu AFP.

“Kami percaya penemuan kami mempunyai implikasi yang signifikan untuk perancangan bandar dari segi memperluaskan infrastruktur hijau untuk mempromosikan kesihatan awam dan mengurangkan jurang kesihatan.”

Pendedahan kepada kawasan hijau sebelum ini telah dikaitkan dengan kesihatan kardiovaskular yang lebih baik dan kadar kematian yang lebih rendah.

Adalah dipercayai bahawa lebih banyak aktiviti fizikal dan interaksi sosial sedang bermain, tetapi sama ada taman benar-benar memperlahankan penuaan pada tahap selular masih belum jelas.

Untuk menyiasat, pasukan di sebalik kajian itu meneliti pengubahsuaian kimia DNA yang dikenali sebagai “metilasi.”

Kerja terdahulu telah menunjukkan bahawa apa yang dipanggil “jam epigenetik” berdasarkan metilasi DNA boleh menjadi peramal yang baik untuk keadaan kesihatan seperti penyakit kardiovaskular, kanser, fungsi kognitif, dan cara mengukur umur yang lebih tepat daripada tahun kalendar.

Kim dan rakan sekerja mengikuti lebih daripada 900 orang kulit putih dan kulit hitam dari empat bandar raya Amerika — Birmingham, Chicago, Minneapolis dan Oakland — dalam tempoh 20 tahun, dari 1986-2006.

Menggunakan pengimejan satelit, pasukan menilai sejauh mana alamat kediaman peserta adalah dekat dengan tumbuh-tumbuhan dan taman sekitar, dan memasangkan data ini dengan sampel darah yang diambil pada tahun 15 dan tahun 20 kajian, untuk menentukan umur biologi mereka.

Pasukan itu membina model statistik untuk menilai keputusan, dan mengawal pembolehubah lain, seperti pendidikan, pendapatan dan faktor tingkah laku seperti merokok, yang mungkin telah menjejaskan keputusan.

Mereka mendapati bahawa orang yang rumah mereka dikelilingi oleh 30 peratus perlindungan hijau dalam radius lima kilometer (tiga batu) secara purata 2.5 tahun lebih muda secara biologi berbanding mereka yang rumahnya dikelilingi oleh 20 peratus perlindungan hijau.

Faedah tidak dikongsi sama rata. Orang kulit hitam yang mempunyai lebih banyak akses kepada ruang hijau hanya satu tahun lebih muda secara biologi, manakala orang kulit putih tiga tahun lebih muda.

“Faktor lain, seperti tekanan, kualiti ruang hijau di sekeliling, dan sokongan sosial lain, boleh menjejaskan tahap faedah ruang hijau dari segi penuaan biologi,” kata Kim, menjelaskan perbezaan yang memerlukan kajian lanjut.

Sebagai contoh, taman di kawasan kejiranan yang serba kekurangan yang digunakan untuk aktiviti terlarang mungkin kurang kerap, menafikan faedahnya.

Langkah seterusnya mungkin melibatkan menyiasat hubungan antara ruang hijau dan hasil kesihatan tertentu, tambahnya. Ia juga masih belum jelas bagaimana sebenarnya kehijauan mengurangkan penuaan – hanya itu sahaja, tambah Kim.

Pakar epidemiologi Manuel Franco, dari Universiti Alcala dan Johns Hopkins, memanggil penyelidikan itu sebagai “kajian yang direka dengan baik.”

“Kami mempunyai bukti saintifik yang lebih dan lebih baik untuk meningkatkan dan mempromosikan penggunaan ruang hijau bandar,” tambah Franco, yang tidak terlibat dalam kajian itu. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment