Juruvideo perkahwinan Pulau Pinang yang mengenakan bayaran RM200 setiap kerja menjadi popular, ditempah sepenuhnya sehingga Mei 2024 (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 5 Julai — Apa yang dia kurang dalam peralatan mewah, dia gantikan dalam kreativiti.

Begitulah Mohamad Azwan Jamaluddin mendapati dirinya dalam industri perkahwinan sebagai juruvideo perkahwinan yang sangat dicari dengan hanya berbekalkan dua iPhone.

Berpangkalan di Kepala Batas, Pulau Pinang, lelaki berusia 27 tahun itu mula berkecimpung dalam bidang videografi tahun lalu dengan membuat video perkahwinan percuma untuk adik-beradik dan sepupunya, lapor mStar.

Tidak lama selepas itu, ahli bukan keluarga mula mendekatinya dan sebelum dia sedar, dia mempunyai kesibukan yang berterusan yang memberinya wang tambahan.

“Apabila saya berkongsi video saya di TikTok, saya mula melakukan kerja sebenar dan mendapat lebih ramai pelanggan,” kata Azwan, lebih dikenali sebagai Wan.

Tanpa sebarang latihan formal atau pengalaman terdahulu, setiap gig memberi keyakinan kepada juruvideo mudah alih yang diajar sendiri untuk mengasah kemahirannya.

Wan, yang kerja lain menjual pakaian di TikTok, bekerja sebagai juruvideo perkahwinan hanya pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.

Menggunakan iPhone 11 dan iPhone 13 Pro Max, dia mengenakan bayaran RM200 untuk video dalaman, RM200 untuk video luar dan RM350 untuk kedua-duanya.

“Setakat ini tiada siapa yang kecewa kerana saya mengenakan caj begitu rendah tetapi itulah kadar pasaran menggunakan telefon,” kata Wan, yang telah ditempah sepenuhnya sehingga Mei tahun depan.

“Jika anda menggunakan kamera, kadarnya berbeza, anda mendapat apa yang anda bayar.”

@dik_wan96 Dikwan Cuba lagi #hari perkahwinan #nikah #bajupengantin2023 #mobilevideoography jam emas – JVKE

Walaupun dia mendapat pujian untuk kerjanya, ada pihak yang memandang rendah dirinya kerana hanya menggunakan telefon.

Ada yang memberitahunya adalah memalukan dan tidak profesional untuk menggunakan telefon sahaja dan mahu dia menaik taraf kepada kamera.

“Tetapi jika saya berbuat demikian, saya perlu mengenakan bayaran lebih dan pelanggan tidak dapat menikmati kadar rendah saya,” kata bapa kepada seorang anak itu.

“Saya tidak mengambil kritikan secara peribadi, saya boleh menanganinya. Ada juga yang memberitahu saya untuk meningkatkan kualiti video saya, yang merupakan kritikan membina yang saya hargai.”

Walau apa pun, Wan mempunyai beribu-ribu pengikut di TikTok yang menyukai video kreatif bajet rendahnya dan nampaknya bersetuju bahawa anda tidak memerlukan peralatan mahal untuk mendapatkan video yang bagus.

“Video atau foto yang bagus bukan hanya bergantung pada kamera atau telefon,” kata seorang pengguna TikTok. “Orang yang mengendalikannya juga memainkan peranan yang besar.”

“Anda boleh menggunakan kamera paling mahal tetapi jika anda tidak mempunyai kemahiran, tiada apa yang akan berlaku,” kata seorang lagi.

“Jika dia mempunyai bakat, dia boleh menggunakan apa sahaja yang dia mahu dan masih menghasilkan karya terbaik,” kata ketiga.

Tags

Related Post

Leave a Comment