Jurutera Malaysia memecahkan halangan untuk memenangi Anugerah Kepimpinan Industri Muda SAE yang diiktiraf di peringkat antarabangsa

Donna

KUALA LUMPUR, 27 Jun — Menjadi seorang pemimpin bukanlah berjalan di taman, terutama di negara asing sambil mengetuai perbincangan di barisan hadapan teknologi baharu.

Tetapi walau sesukar mana pun, tetap tidak mustahil untuk seseorang itu cemerlang dan jurutera kelahiran Malaysia, Umar Zakir Abdul Hamid adalah buktinya.

Umar, yang kini berpangkalan di Sweden, telah berada dalam industri mobiliti masa depan selama sedekad sekarang dan telah mengusahakan lebih 30 projek yang melibatkan teknologi tanpa pemandu, robotik, perisian automotif dan sistem digital untuk kenderaan elektrik.

Antara kerja yang paling penting ialah sumbangannya kepada syarikat permulaan pemanduan autonomi Finland, Sensible 4, di mana beliau adalah sebahagian daripada pasukan yang telah mengumpulkan lebih €15 juta (RM76 juta) dalam pelaburan dan hasil untuk syarikat itu.

Dengan lebih 30 kertas saintifik yang diterbitkan sambil mengambil bahagian secara aktif dalam usaha penyeragaman automotif global, Umar dikenali sebagai peneraju pemikiran dalam industri.

Dan atas usahanya, beliau baru-baru ini dianugerahkan Yayasan Persatuan Jurutera Automotif (SAE)/ Anugerah Kepimpinan Industri Muda Denso yang berlangsung di Muzium Henry Ford di Michigan, AS.

SAE International ialah persatuan profesional dan organisasi pembangunan standard untuk industri kejuruteraan, dengan tumpuan khusus pada sektor pengangkutan seperti automotif, aeroangkasa dan kenderaan komersial.

Mereka terkenal kerana menghasilkan peraturan dan cadangan standard semasa untuk kebanyakan kenderaan di dunia dan Umar ialah Setiausaha Jawatankuasa Automasi Pemanduan Koperasi Antarabangsa mereka.

Anugerah Kepimpinan Muda SAE bertujuan untuk mempromosikan kerjaya dalam komuniti kejuruteraan dengan memberi penerangan kepada lelaki dan wanita yang mempunyai pengalaman kurang daripada 12 tahun dalam industri kejuruteraan yang telah menunjukkan pencapaian kerjaya yang ketara.

Mendapat Anugerah Kepimpinan Industri Muda SAE

Menurut Umar, Anugerah Kepimpinan Industri Muda SAE adalah seperti Grammy dunia kejuruteraan.  — Gambar ihsan Yayasan SAE

Menurut Umar, Anugerah Kepimpinan Industri Muda SAE adalah seperti Grammy dunia kejuruteraan. — Gambar ihsan Yayasan SAE

Umar memberitahu Malay Mail bahawa dia terkejut apabila mengetahui tentang magnitud anugerah itu.

“Segala puji bagiNya. Saya terkejut. Anugerah ini seperti Grammy dunia kejuruteraan. Saya tidak sangka ia sebesar ini.

“Saya secara teknikalnya duduk semeja dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ford Motor Company, Jim Farley, yang dianugerahkan Anugerah Kepimpinan Industri Yayasan SAE pada acara yang sama,” kata Umar.

Alumni Universiti Teknologi Malaysia yang kini merupakan ketua strategi kanan di China Euro Vehicle Technology AB (CEVT AB) turut mengakui terharu mendapat pengiktirafan terutamanya sebagai warga Asia Tenggara yang boleh dianggap minoriti dalam kepimpinan industri.

CEVT AB ialah sebahagian daripada pembuat kenderaan elektrik China Zeekr dan Geely Group.

“Memang menarik. Menjadi orang Asia Tenggara yang bekerja di pasaran Eropah di bawah syarikat China telah memberikan saya konteks global yang mendalam.

“Mereka benar-benar melihat kami dan berasa gembira untuk dihargai, mengetahui orang ramai mengiktiraf bakat kami dalam industri.

“Pencapaian seperti ini tidak datang begitu mudah dan biarlah ini menjadi bukti kepada orang lain bahawa orang seperti kami, golongan minoriti, juga boleh berjaya dalam industri ini,” katanya.

Umar juga mengakui bahawa berada dalam industri mempunyai cabaran tersendiri kerana dia perlu berani melalui sikap berat sebelah dan prasangka terhadapnya.

Tambahnya, selain berusaha untuk berkembang dan proaktif dalam perjalanan kariernya, cabaran ini juga berperanan mendorongnya untuk melangkah lebih jauh.

“Kita perlu faham bahawa, jika seseorang tidak dapat mengenali bakat kita, mungkin ada 20 lagi di luar sana yang akan mengenali bakat kita.

“Jadi apabila bercakap tentang prasangka, adalah penting untuk diingat bahawa andaian ini tidak mengukur kebolehan kita.

“Sebab itu saya sentiasa percaya dengan meritokrasi. Kita perlu mempunyai sebanyak mungkin merit. Itulah satu-satunya cara anda boleh memecahkan tembok prasangka ini,” kata Umar.

Seorang peneraju dalam perisian yang dipacu 21st Century

Umar teruja akhirnya dapat bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ford Motor Company Jim Farley.  — Gambar ihsan Umar Zakir Abdul Hamid

Umar teruja akhirnya dapat bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Ford Motor Company Jim Farley. — Gambar ihsan Umar Zakir Abdul Hamid

Menurut Umar, sebuah pasukan memainkan peranan penting apabila memimpin dan mengimbau kembali masanya di Sensible 4 di Finland, di mana beliau telah mengetuai pasukan yang terdiri daripada 12 pakar kenderaan autonomi, memasang mereka adalah salah satu cabaran utama.

“Memandangkan kami sebuah syarikat permulaan, kami mempunyai sumber yang terhad jadi kami tidak dapat mengupah semua senjata teratas ini dalam industri. Jadi, kami telah menggunakan pendekatan bekas pengurus bola sepak Arsenal, Arsene Wenger iaitu dengan mencari bakat muda yang baru muncul.

“Tetapi cabarannya ialah, semasa proses pengambilan pekerja, walaupun kita sendiri akan mempunyai prasangka sendiri terhadap calon-calon ini.

“Adalah penting untuk bersikap terbuka dan daripada kekal dengan mengambil bakat yang tahu apa yang telah kita ketahui, lebih mudah untuk mencari calon yang sesuai dengan mengambil mereka yang benar-benar mempunyai keperluan yang sesuai untuk jawatan itu,” kata Umar.

Tambahnya, tenaga kerja generasi baharu juga telah mengubah sifat kepimpinan kerana generasi muda menghargai pemimpin yang lebih empati dan telus.

“Jadilah manusia. Tunjukkan kelemahan, malah sekolah perniagaan pada masa kini mengatakan bahawa masa depan kepimpinan adalah pemimpin yang terdedah dan bukannya jenis pengurusan mikro yang sombong.

“Semakin banyak anda menunjukkan ketelusan dan kelemahan, ironinya, orang akan lebih bermotivasi untuk kekal setia kepada syarikat anda dan menyumbang.”

Beliau menambah bahawa orang pengurusan mikro berkemungkinan menyebabkan pekerja meninggalkan syarikat.

Beliau berkata kepercayaan dan komunikasi juga memainkan peranan penting apabila ia memimpin pasukan.

Tags

Related Post

Leave a Comment