Jurulatih Real Madrid Ancelotti akan menghadapi perbicaraan pengelakan cukai

Donna

BARCELONA, 12 Julai — Carlo Ancelotti akan dibicarakan kerana penipuan cukai selepas jurulatih Real Madrid itu didakwa gagal mengisytiharkan pendapatan hak imej pada 2014 kepada pejabat cukai Sepanyol.

Seorang hakim Sepanyol berkata Ancelotti telah “mengakui” tindakan yang melucutkan perbendaharaan negara itu sebanyak €386,361 (RM1.99 juta), dalam dokumen mahkamah yang dilihat AFP pada hari Rabu.

“Adalah jelas bahawa terdapat tanda-tanda yang mencukupi untuk menganggap akta yang disiasat boleh menjadi satu kesalahan yang didakwa terhadap perbendaharaan awam,” kata hakim dalam penemuannya.

Ancelotti telah mengisytiharkan pendapatannya sebagai jurulatih Real Madrid pada tahun cukai 2014 tetapi bukan pendapatan daripada hak imejnya atau pendapatan lain yang berkaitan, menurut tuduhan oleh pejabat cukai Sepanyol.

Pegawai mahkamah menolak aduan yang sama mengenai penyata cukai Ancelotti dari 2015, yang difailkannya semasa pemastautin cukai di United Kingdom.

Pemain Itali itu, 64, mengambil alih tugas di Real Madrid pada 2013, sebelum pergi pada Mei 2015, sebelum dilantik di Bayern Munich pada tahun berikutnya.

Ancelotti kemudiannya menguruskan Napoli dan Everton sebelum kembali ke Real Madrid pada 2021, di mana dia mempunyai baki satu tahun dalam kontraknya.

Jurulatih veteran itu telah bersetuju untuk melatih pasukan kebangsaan Brazil mulai Jun 2024 dan seterusnya, kata persekutuan negara itu pada awal Julai. — AFP

Related Post

Leave a Comment