Jurulatih PSG ditahan dalam siasatan diskriminasi

Donna

NICE, 30 Jun — Jurulatih Paris Saint Germain Christophe Galtier ditahan untuk disoal siasat bersama anaknya sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan diskriminasi, kata pendakwa raya Nice kepada AFP hari ini.

Langkah itu susulan siasatan yang dilancarkan pada April, berikutan dakwaan dia membuat kenyataan berbaur perkauman dan Islamofobia mengenai pemain ketika dia melatih Nice pada musim 2021/22.

Pendakwa raya berkata mereka akan memberikan maklumat lanjut mengenai penahanan Galtier dan anaknya John Valovic-Galtier — ejen pemain — melalui satu kenyataan hari ini.

Galtier dijangka dipecat oleh pemilik PSG dari Qatar selepas musim yang agak mengecewakan di mana PSG mengalami 10 kekalahan pada 2023, terkeluar daripada Liga Juara-Juara, objektif utama pasukan itu, dalam pusingan 16 terakhir.

Dakwaan itu pertama kali muncul di media Perancis pada April.

Laporan itu – yang tidak dapat disahkan oleh AFP – mendakwa bahawa bekas pengarah sukan Nice, Julien Fournier telah menulis e-mel pada penghujung musim 2021/22 di mana dia mendakwa Galtier telah membuat kenyataan diskriminasi terhadap beberapa ahli skuad Nice.

“Dia (Galtier) memberitahu saya bahawa saya harus mengambil kira realiti bandar itu dan pada hakikatnya kita tidak sepatutnya mempunyai seramai orang kulit hitam dan Muslim dalam pasukan,” dakwa Fournier, yang hubungannya dengan Galtier adalah satu yang penuh.

“Dia memberitahu saya dia mahu menukar solekan pasukan secara mendalam dan mengehadkan bilangan maksimum orang Islam.”

Galtier berkata dia “sangat terkejut dengan dakwaan itu” dan menafikan dakwaan itu. Dia melancarkan saman fitnahnya sendiri terhadap wartawan yang menerbitkan tuntutan itu dan Fournier.

Fournier memberitahu AFP pada 22 Mei bahawa dia telah disoal siasat sebagai sebahagian daripada siasatan kehakiman tanpa memberikan sebarang butiran lanjut.

Beberapa pemain dan pengarah, termasuk presiden kelab Jean-Pierre Rivere, dan bekas jurulatih Didier Digard turut disoal siasat oleh penyiasat.

Mesej itu dilaporkan dihantar oleh Fournier – yang hubungannya dengan Galtier tegang – kepada Dave Brailsford, bekas ketua British Cycling dan Team Sky kini Pengarah Sukan di Ineos, pemilik Nice.

Galtier dan Fournier kedua-duanya meninggalkan Nice tahun lepas selepas bekerja bersama di kelab itu selama satu musim, dengan bekas itu dilantik oleh PSG. — AFP

Related Post

Leave a Comment