Jurulatih PSG berdepan perbicaraan dalam siasatan diskriminasi

Donna

NICE, 1 Julai — Jurulatih Paris Saint-Germain Christophe Galtier akan menghadapi perbicaraan pada Disember hasil siasatan terhadap dakwaan diskriminasi, kata pendakwa raya Nice semalam.

Galtier yang berusia 56 tahun dan anaknya John Valovic-Galtier — ejen pemain — telah diambil untuk disoal siasat awal hari berikutan penyiasatan yang dilancarkan pada April, selepas dakwaan jurulatih itu membuat kenyataan berbaur perkauman dan Islamofobia mengenai pemain ketika dia melatih Nice pada musim 2021/22.

Pada perbicaraan semalam, Galtier “menafikan kesalahan yang boleh dituduhnya”, kata pendakwa raya Xavier Bonhomme dalam satu kenyataan akhbar.

Galtier akan dibicarakan pada 15 Disember di hadapan Mahkamah Jenayah Nice “atas tuduhan gangguan moral dan diskriminasi atas alasan sebenar atau sepatutnya keahlian atau bukan keahlian kumpulan etnik, negara, bangsa atau agama tertentu”, kata pendakwa raya.

Kesalahan itu boleh dihukum penjara tiga tahun dan denda 45,000 euro (49,000 dolar).

Valovic-Galtier “dibebaskan selepas pendengarannya”, kata pendakwa raya.

Galtier membimbing PSG merangkul kejuaraan liga ke-11 mereka musim lalu, tetapi diberitahu pada awal Jun oleh pemilik Qatar kelab itu bahawa dia akan dipecat selepas musim yang agak mengecewakan di mana PSG mengalami 10 kekalahan pada 2023, terkeluar dari Liga Juara-Juara, pasukan utama pasukan itu. objektif, dalam 16 terakhir.

Dakwaan berpunca daripada masa beliau melatih Nice, muncul di media Perancis pada April.

Laporan itu mendakwa bahawa bekas pengarah sukan Nice Julien Fournier telah menulis e-mel pada penghujung musim 2021/22 di mana dia mendakwa Galtier telah membuat kenyataan diskriminasi mengenai skuad Nice.

“Dia (Galtier) memberitahu saya bahawa saya harus mengambil kira realiti bandar itu dan pada hakikatnya kita tidak sepatutnya mempunyai seramai orang kulit hitam dan Muslim dalam pasukan,” dakwa Fournier, yang hubungannya dengan Galtier adalah satu yang penuh.

“Dia memberitahu saya dia mahu menukar solekan pasukan secara mendalam dan mengehadkan bilangan maksimum orang Islam.”

Galtier berkata dia “sangat terkejut dengan dakwaan itu” dan menafikan dakwaan itu. Dia melancarkan saman fitnah, mengatakan dia telah menerima ugutan bunuh, terhadap dua wartawan dan Fournier.

Siasatan kehakiman

Fournier memberitahu AFP pada 22 Mei bahawa dia telah disoal siasat sebagai sebahagian daripada siasatan kehakiman tanpa memberikan sebarang butiran lanjut.

Beberapa pemain dan pengarah, termasuk presiden kelab Jean-Pierre Rivere dan bekas jurulatih Didier Digard turut disoal siasat oleh penyiasat.

Mesej itu dilaporkan dihantar oleh Fournier – yang hubungannya dengan Galtier tegang – kepada Dave Brailsford, bekas ketua British Cycling dan Team Sky kini Pengarah Sukan di Ineos, pemilik Nice.

Galtier dan Fournier kedua-duanya meninggalkan Nice tahun lepas selepas bekerja bersama di kelab itu selama satu musim, dengan bekas itu dilantik oleh PSG.

Galtier – bekas pemain pertahanan yang tidak masuk akal yang memainkan sebahagian besar kariernya di Marseille tempat dia dilahirkan – telah menikmati kerjaya yang sangat berjaya sebagai jurulatih.

Dia bermula dengan Saint-Etienne sebelum menentang Lille dan membimbing mereka ke mahkota Ligue 1 2021 tetapi berpindah ke Nice tidak lama kemudian.

Dia membawa mereka ke perlawanan akhir Piala Perancis pada 2022 — di mana mereka tewas kepada Nantes — tetapi dia tidak dapat menahan cabaran untuk cuba mendapatkan trofi Liga Juara-Juara apabila PSG datang memanggil tahun lalu.

Walau bagaimanapun, walaupun mempunyai troika Lionel Messi, Neymar dan Kylian Mbappe dalam pasukan, PSG sekali lagi gagal dan nasib Galtier telah ditentukan. — AFP

Related Post

Leave a Comment