Jurulatih Pan Gon berkata layak ke 16 terakhir adalah gol Harimau Malaya di Qatar

Donna

KUALA LUMPUR, 22 Jun ― Malaysia menyasar mara ke pusingan 16 Piala Asia 2023 di Qatar pada Januari tahun depan, kata ketua jurulatih Kim Pan Gon.

Warga Korea Selatan berusia 54 tahun itu berkata untuk layak ke peringkat kalah mati kejohanan bola sepak berprestij Asia itu sentiasa menjadi sasaran sebenar Harimau Malaya.

Bagaimanapun, Pan Gon berkata pasukannya terlebih dahulu perlu menyedari kedudukan mereka berbanding pasukan lain ketika ini.

“Apa yang saya katakan (ialah) Piala Asia bukanlah peringkat yang mudah, mudah, mudah. Terdapat pasukan yang lebih baik daripada kami. Semua orang mesti bersedia untuk ini, dalam apa jua keadaan kita mesti bersatu, menggalakkan satu sama lain dan menggalakkan pemain kita, ini penting.

“Kami akan cuba yang terbaik, kami mahu memberikan permainan yang bagus, menang, layak (pusingan 16) dan membawa kegemilangan kepada Malaysia tetapi saya fikir kami mesti (melakukannya) langkah demi langkah,” katanya ketika ditanya sama ada dia sudah mempunyai matlamat khusus untuk Piala Asia 2023, baru-baru ini.

Pan Gon berkata skuadnya akan menentang pasukan lebih kuat bermula September selepas menundukkan Kepulauan Solomon 4-1 dan Papua New Guinea 10-0 dalam aksi persahabatan antarabangsa Tahap 1 di Terengganu baru-baru ini, sekali gus melebarkan rekod kemenangan dalam empat perlawanan sejak Mac lalu.

Beliau berkata Malaysia akan bermain sekurang-kurangnya enam perlawanan kompetitif sebelum ke Qatar dan peluang itu akan digunakan untuk melakukan sebanyak mungkin percubaan untuk menyediakan pasukan.

“Kami akan cuba (untuk melihat) berapa lama kami boleh bermain bola sepak jenis ini (pendekatan taktikal pasukan) dan selepas percubaan, kami akan memutuskan bagaimana kami akan menghampiri Piala Asia,” katanya.

Malaysia, yang akan membuat penampilan pertama sejak edisi 2007, diundi dalam Kumpulan E bersama pemenang dua kali Korea Selatan, Jordan dan Bahrain di Qatar dengan juara dan naib juara kumpulan, serta empat tempat ketiga terbaik. -pasukan yang ditempatkan, layak ke peringkat kalah mati.

Berdasarkan ranking dunia semasa, Korea Selatan berada di kedudukan ke-27, Jordan (ke-84), Bahrain (ke-85) dan Malaysia di kedudukan ke-138.

Malaysia tidak pernah melepasi peringkat kumpulan dalam keseluruhan tiga penampilan di Piala Asia iaitu pada 1976 di Iran, 1980 di Kuwait dan ketika menjadi tuan rumah bersama pada 2007. ― Bernama

Related Post

Leave a Comment