Jude Bellingham Secara Rasmi ke Real Madrid, Dengan Kontrak 6 Tahun

Donna

Real Madrid secara rasmi menandatangani Jude Bellingham dari Borussia Dortmund. Madrid mengontrak pemain tengah Inggeris itu selama enam tahun.

Kepastian ini diungkap Madrid melalui laman web rasmi kelab pada Rabu (14/6) petang WIB. Bellingham akan diperkenalkan sebagai pemain El Real pada hari Khamis (15/6).

“Real Madrid CF dan Borussia Dortmund telah mencapai persetujuan untuk perpindahan Jude Bellingham, yang akan kekal di kelab itu untuk enam musim akan datang,” satu kenyataan berbunyi.

“Esok, Khamis 15 Jun, jam 12.00 tengah hari di Real Madrid City, acara itu akan berlangsung untuk memperkenalkan Jude Bellingham sebagai pemain baharu Real Madrid. Selepas itu Jude Bellingham akan bercakap kepada media,” sambung pihak Madrid.

Bellingham ialah pemain tengah berusia 19 tahun dari England. Pemain dengan nama penuh Jude Victor William Bellingham dilahirkan di Stourbridge, England, pada 29 Jun 2003.

Bellingham tidak pernah berpengalaman bermain di Liga Perdana. Dortmund membeli Bellingham daripada Birmingham City, kelab divisyen dua dalam Kejohanan Liga Perdana, pada 2020.

Dengan Dortmund, kerjaya Bellingham melonjak. Bellingham sentiasa menjadi tonggak utama Dortmund setiap musim. Pencapaian terbaik Bellingham bersama Dortmund ialah memenangi DFB Pokal pada 2021.

Musim ini Bellingham hampir membawa Dortmund memenangi Bundesliga, tetapi gagal dalam perlawanan terakhir. Bellingham muncul dalam 42 perlawanan dan menjaringkan 14 gol untuk Dortmund musim ini.

Related Post

Leave a Comment