Juara lima kali Williams dan Svitolina menyerahkan wildcard Wimbledon

Donna

LONDON, 21 Jun — Juara tujuh kali Grand Slam, Venus Williams dan bekas pemain nombor tiga dunia, Elina Svitolina, diberikan penyertaan wildcard ke Wimbledon, umum penganjur hari ini.

Williams, 43, telah memenangi kejuaraan utama ketiga tahun ini sebanyak lima kali dan kembali beraksi bulan ini selepas diberhentikan kerana kecederaan selama lima bulan.

Williams kini berada di ranking ke-697 dan bersaing dalam Birmingham Classic, setelah memperoleh kemenangan menentang lawan 50 teratas dalam hampir empat tahun apabila dia menewaskan Camile Giorgi dari Itali pada pusingan 32 pada Isnin.

Svitolina dari Ukraine mara ke suku akhir Terbuka Perancis selepas berehat bersalin sebelum mengalami kekalahan menentang remaja Czech, Linda Fruhvirtova ketika kembali ke rumput di Birmingham awal minggu ini.

Pemain nombor satu Britain, Katie Boulter adalah antara penyertaan wildcard lain selepas memenangi gelaran Persatuan Tenis Wanita pertamanya di Terbuka Nottingham pada hujung minggu.

Boulter akan disertai oleh rakan senegara Jodie Burrage, Harriet Dart, Katie Swan dan Heather Watson sebagai penyertaan wildcard.

Dalam kejohanan lelaki, Liam Broady, Jan Choinski, Arthur Fery, David Goffin, George Loffhagen dan Ryan Peniston telah diberikan penyertaan wildcard.

Empat kad bebas yang cemerlang – dua lelaki dan dua wanita – masih belum diumumkan. — Reuters

Related Post

Leave a Comment