Juara kelas berat Fury akan menentang pejuang MMA Ngannou

Donna

LONDON, 11 Julai — Juara heavyweight WBC Tyson Fury akan menentang bintang Seni Mempertahankan Diri Campuran Francis Ngannou dalam pertandingan tinju untuk menentukan “lelaki paling jahat di planet ini” di Arab Saudi pada 28 Oktober.

Pasukan Fury berkata pertarungan di Riyadh akan “berlaku di bawah peraturan rasmi tinju profesional, dengan tiga hakim di tepi gelanggang menggunakan sistem 10 mata mesti”.

Gelaran WBC peninju Britain itu tidak akan dipertandingkan dalam pertarungan “pameran” menentang bekas juara heavyweight UFC Ngannou.

Pertarungan terakhir Fury adalah pada Disember apabila dia menghentikan rakan senegaranya Derek Chisora ​​dalam 10 pusingan, tetapi perbincangan mengenai pertarungan gelaran dunia yang tidak dipertikaikan menentang Oleksandr Usyk gagal awal tahun ini.

“Sebaik sahaja loceng itu berbunyi, ia akan menjadi bom. Lelaki ini sepatutnya menjadi penebuk paling sukar di dunia, tetapi mari kita lihat bagaimana dia bertindak balas apabila dia dilanggar oleh Big GK,” kata Fury, yang digelar Raja Gipsi.

“Saya tidak sabar untuk kembali ke sana di bawah lampu. Saya tidak sabar-sabar untuk menunjukkan kepada dunia bahawa Raja Gipsi adalah pejuang terhebat dalam generasinya dalam pertempuran epik dengan ahli krafnya yang lain.”

Akan ada tiga hakim gelanggang dan mereka akan mengikut kriteria pemarkahan yang digunakan dalam semua pertarungan tinju rasmi, walaupun tidak jelas berapa pusingan yang dijadualkan.

Ngannou tidak mempunyai rekod profesional dalam tinju tetapi pejuang Cameroon-Perancis berusia 36 tahun itu menegaskan ia adalah impian untuk melangkah ke gelanggang bersama Fury.

“Saya telah menunggu untuk bertemu Tyson di gelanggang sejak tiga tahun lalu. Impian saya sentiasa bertinju, dan bertinju yang terbaik,” katanya.

“Selepas menjadi Juara Heavyweight MMA yang tidak dipertikaikan, inilah peluang saya untuk merealisasikan impian itu dan mengukuhkan kedudukan saya sebagai lelaki paling teruk di planet ini.”

Ketika Usyk mempertahankan mahkota WBA, IBF dan WBOnya menentang rakan kandang promosi Fury, Daniel Dubois bulan depan, rakan juara dunianya itu memulakan pertembungan silang kod yang menarik.

WBC berkata ia tidak akan terlibat dalam pertarungan itu, dengan Fury diberikan “kebenaran khas” untuk pertarungan tanpa gelaran kerana dia tidak mempunyai pencabar wajib.

Ngannou membina reputasi sebagai penebuk hebat dalam perjalanannya untuk menjadi juara kelas berat UFC, gelaran yang dipegangnya sehingga meninggalkannya pada Januari selepas hubungan sengit dengan presiden organisasi itu Dana White.

Dia telah memenangi 17 daripada 20 pertarungan profesional UFC, dengan 12 kalah mati.

Bintang MMA termasuk Conor McGregor, Anderson Silva dan Tyron Woodley telah bergelut untuk membuat peralihan ke gelanggang tinju pada masa lalu. — AFP

Related Post

Leave a Comment