Juara bertahan Rybakina terselamat daripada ketakutan Wimbledon

Donna

LONDON, 4 Julai — Juara bertahan Elena Rybakina terselamat daripada ketakutan Gelanggang Tengah untuk mara ke pusingan kedua Wimbledon hari ini.

Rybakina menewaskan Shelby Rogers berpengalaman dari Amerika Syarikat 4-6, 6-1, 6-2 di hadapan Roger Federer yang menyaksikan, juara lapan kali bersara yang menjadi tetamu istimewa dalam kotak diraja.

Warga Kazakhstan berusia 24 tahun itu tiba di London di bawah awan selepas bergelut dengan virus yang menyaksikan dia mengalami kehilangan awal di Berlin sebelum menarik diri dari Eastbourne.

“Saya berasa lebih baik walaupun bukan mudah untuk kembali cergas,” kata Rybakina.

“Saya gembira mendapat kemenangan dan ia memberikan lebih keyakinan untuk pusingan seterusnya.”

Rogers, 31, telah mengalahkan Rybakina di atas rumput di ‘s-Hertogenbosch tahun lalu dan pada mulanya dia bertanggungjawab sekali lagi di bawah bumbung Centre Court ketika Kelab All England dilanda hujan lebat.

Juara itu melakukan kesalahan dua kali pada mata pertama dalam perjalanannya untuk dipatahkan.

Itu sudah cukup untuk memberi Rogers yang berada di ranking ke-49 asas untuk menuntut set pembukaan.

Tiba-tiba, Rybakina ingin menjadi juara bertahan pertama yang tewas dalam pusingan pembukaan sejak Steffi Graf ditewaskan oleh Lori McNeil pada 1994.

Bagaimanapun, dia memantapkan kapal, mendahului 5-0 pada set kedua sebelum menyamakan kedudukan.

Rehat berganda dalam penentuan kemudian meletakkan dia selesa menuju kemenangan dan pertembungan pusingan kedua dengan sama ada Alize Cornet dari Perancis atau Nao Hibino dari Jepun. — AFP

Related Post

Leave a Comment