Jepun yang yakin ingin meningkatkan tahap mereka menentang Costa Rica dalam Piala Dunia Wanita

Donna

DUNEDIN (New Zealand), 25 Julai ― Penyerang Jepun, Mina Tanaka berkata Nadeshiko akan kurang gementar dalam perlawanan Piala Dunia Wanita kedua mereka menentang Costa Rica esok dan sedang berusaha untuk meningkatkan walaupun pada aksi memberangsangkan mereka dalam aksi pembukaan menentang Zambia.

Tanaka menjaringkan gol dan dua diketepikan oleh keputusan VAR ketika Jepun membuka akaun Piala Dunia Kumpulan C mereka dengan membelasah Afrika 5-0 pada hujung minggu, meletakkan penanda untuk pencabar kejuaraan.

Juara 2011 dan naib juara 2015 berazam untuk melangkah lebih jauh dalam kejohanan di Australia dan New Zealand selepas tersingkir dalam 16 terakhir empat tahun lalu.

“Perlawanan pertama adalah sukar. Kami masih mendapat lima gol. Mereka mendapat sifar tembakan. Kami melakukannya sebagai satu pasukan dan itu hebat,” kata pemain berusia 29 tahun itu kepada pemberita pada Selasa.

“Ini adalah perlawanan kedua dan kami kurang gementar. Saya rasa kita boleh bermain lebih baik. Itulah yang saya percaya dan secara peribadi saya gembira kerana kami mendapat mata kali terakhir tetapi saya mahu lebih santai dan menyumbang lebih banyak kepada pasukan.”

Tanaka berkata penyerang Jepun perlu lebih berhati-hati daripada tersasar daripada ofsaid selepas menjaringkan dua gol dan penalti yang dipanggil semula oleh VAR untuk kesalahan seperti itu terhadap Zambia.

Itu tidak akan menghalang mereka, walaupun, daripada bermain jenama bola sepak menyerang yang terbukti sangat berkesan menentang pasukan Afrika yang menduduki ranking ke-77.

“Kami akan menjadi lebih agresif,” katanya. “Kami akan pergi ke arah gawang dan cuba melepaskan rembatan. Di mana sahaja kita boleh meluncur masuk, kita akan meluncur masuk.

“Sebaik sahaja kami mendapat bola, kami mahu bermain dengan lancar melalui bahagian tengah dan membawanya ke hadapan secepat mungkin.”

Jurulatih Futoshi Ikeda berkata dia tidak pasti tentang jenis permainan yang akan dimainkan oleh Costa Rican tetapi pasti mereka mempunyai kualiti yang cukup untuk menghukum Jepun pada rehat jika terdapat sebarang gangguan dalam tumpuan.

“Saya rasa kita sudah membiasakan diri dengan Piala Dunia,” katanya. “Saya fikir kami boleh mengeluarkan lebih banyak, tetapi kami tidak mahu terlalu berpuas hati sehingga mereka memukul kami apabila kami tidak melihat.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment