Jepun memalu Zambia 5-0 dalam pelajaran Piala Dunia Wanita

Donna

HAMILTON, New Zealand, 22 Julai ― Hinata Miyazawa menjaringkan dua gol ketika bekas juara Jepun menumpaskan pendatang baharu Piala Dunia Wanita Zambia 5-0 dalam permulaan kempen mereka dengan rancak pada hari Sabtu.

Jepun adalah kelas di atas orang Afrika yang berada di ranking ke-77, mencipta banyak peluang dengan pergerakan tajam mereka dan melakukan hantaran dalam persembahan yang akan membuat pasukan kelas berat kejohanan berjaga-jaga.

Tiga daripada gol itu dihasilkan menerusi gerakan mendahului apabila Jepun menjaringkan lebih daripada dua kali dalam perlawanan Piala Dunia buat kali pertama sejak kejohanan 2011 di Jerman, apabila mereka menjulang kejuaraan.

Pemain tengah Miyazawa menyumbat gol pertamanya pada pertengahan separuh masa pertama daripada bantuan Aoba Fujino untuk meletakkan Nadeshiko satu gol pada masa rehat.

Mina Tanaka menggandakan pendahuluan hasil hantaran lintang Jun Endo, memberikan sedikit kelegaan kepada penyerang itu, yang menjaringkan gol dua kali lebih awal dalam perlawanan itu, hanya untuk kedua-dua pukulan dibatalkan oleh keputusan ofsaid yang lewat.

Tanaka menjadi penyedia untuk gol kedua Miyazawa dan Endo meledak gol keempat di hadapan 16,111 penonton di Hamilton.

Pemain gantian Riko Ueki menjaringkan gol terakhir menerusi sepakan penalti selepas dia dijatuhkan oleh penjaga gol Catherine Musonda pada minit akhir masa kecederaan.

Ia mengakibatkan Musonda dilayangkan kad kuning kedua, yang penggantinya Eunice Sakala melakukan penyelamatan hebat dari sepakan penalti tetapi diputuskan bergerak terlalu awal.

Ueki tidak membuat kesilapan dengan percubaan kedua apabila Jepun melonjak ke tangga teratas Kumpulan C mengatasi Sepanyol, yang menewaskan Costa Rica 3-0 di Wellington pada hari Jumaat.

Pasukan muda Zambia memasuki kejohanan dengan harapan yang tinggi selepas menewaskan Jerman dalam perlawanan pemanas badan terakhir mereka.

Bagaimanapun, pasukan yang menduduki ranking paling rendah dalam kejohanan 32 pasukan itu tidak mencipta satu peluang jelas, menamatkan minggu yang menyedihkan di mana pemain tengah serangan utama Grace Chanda diketepikan daripada kejohanan kerana sakit. ― AFP

Related Post

Leave a Comment