JDT: Kami akan berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan Piala FA

Donna

ISKANDAR PUTERI, 21 Julai — Johor Darul Ta’zim (JDT) sudah bersedia dan bertekad untuk mempertahankan Piala FA pada perlawanan akhir menentang Kuala Lumpur (KL) City FC di Stadium Sultan Ibrahim, di sini esok.

Ketua jurulatih JDT Esteban Solari berkata persiapan berjalan lancar tanpa sebarang masalah atau masalah kerana semua pemain mereka bebas daripada kecederaan.

Menyifatkan ia sebagai perlawanan yang sukar, bekas pemain Argentina itu bagaimanapun mengingatkan pasukannya supaya bersedia dari segi fizikal dan mental bagi menghadapi perlawanan itu.

“Bagi kami, ini adalah perlawanan yang sangat penting dan kami menunggu perlawanan ini untuk mengekalkan kejuaraan. Kami fokus kepada sasaran kami untuk menewaskan KL City FC.

“…jadi, dalam perlawanan ini, kami perlu bermain dengan semangat yang sama dan kekal tenang, tetapi persiapan mental dan fizikal amat penting,” katanya pada sidang media pra-perlawanan di Stadium Sultan Ibrahim, di sini hari ini.

Tambah Solari, biarpun beraksi di hadapan penonton di laman sendiri akan memberi kelebihan kepada mereka, dia mengakui JDT tidak boleh mengambil mudah KL City FC yang mempunyai kekuatan tersendiri.

Sementara itu, ketua jurulatih KL City FC Bojan Hodak mengakui sukar untuk merampas mahkota Piala FA daripada juara bertahan itu.

Bojan bagaimanapun berkata dia mempunyai harapan tinggi untuk mengeluarkan kekecewaan terhadap pasukan tuan rumah ketika City Boys mengejutkan JDT pada 2021 untuk memenangi Piala Malaysia.

Beliau seterusnya berkata, beliau juga akan menurunkan tujuh hingga lapan pemain yang pernah berdepan JDT ketika perlawanan Piala Malaysia yang menyaksikan Harimau Selatan tewas 0-2.

“Setiap perlawanan akhir mempunyai banyak tekanan, tetapi kami bersedia, dan saya harap tidak akan ada kecederaan kepada pemain esok,” katanya.

Tambahnya, anak buahnya perlu mengelak daripada melakukan kesilapan bagi memastikan JDT tidak mengawal permainan. — Bernama

Related Post

Leave a Comment