Jam India menceritakan kisah negara yang paling ramai penduduknya

Donna

MUMBAI, 2 Julai — Jam penduduk pertama India, terdiri daripada 10 kad bernombor putih pada papan logam hijau yang besar, menarik minat orang ramai yang lalu-lalang yang menontonnya merakamkan kisah negara paling ramai penduduk di dunia itu.

Jam itu – dikemas kini secara manual setiap hari mengikut anggaran yang diunjurkan dan kelihatan seperti papan skor kriket – mula-mula didirikan pada 1982 apabila India menjadi rumah kepada lebih 684 juta orang, menurut bancian kerajaan pada 1981.

Angka itu meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam dekad berikutnya.

India berkembang pesat untuk mengatasi China di kedudukan teratas penduduk dengan lebih 1.42 bilion orang, menurut unjuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada April.

“Slot tambahan telah dibuat dalam masa, menjangkakan bahawa kami akan melepasi satu bilion,” kata Profesor Chander Shekhar di Institut Sains Populasi Antarabangsa di Mumbai, di mana jam itu berada.

Lebihan penduduk telah lama menjadi kebimbangan, dengan kerajaan menubuhkan program perancangan keluarga di seluruh negara pada tahun 1952.

Tetapi ia merupakan desakan pensterilan paksa yang kontroversial pada 1970-an yang mencetuskan perdebatan awam dan mendorong institut itu mencipta jam, kata Shekhar.

Setiap hari, pengawal keselamatan menukar nombor menggunakan unjuran kadar pertumbuhan semula jadi — perbezaan antara bilangan kelahiran dan jumlah kematian setiap 1,000 setahun — diperoleh daripada anggaran kerajaan dan PBB.

“Kami berasa gembira apabila kami mengemas kini lembaga itu, kerana orang yang lalu lalang juga dapat melihat bilangan penduduk yang semakin meningkat,” kata penyelia keselamatan berusia 56 tahun, Salunkhe VV kepada AFP.

Unjuran semasa menganggarkan bahawa populasi India meningkat hanya di bawah 41,000 orang sehari — satu setiap dua saat — atau kira-kira 15 juta setahun.

Boon atau bane?

Kadar kesuburan India semasa ialah dua kelahiran bagi setiap wanita, hanya di bawah ambang penggantian 2.1, dan turun daripada anggaran kerajaan sebanyak 4.8 pada tahun 1981.

Kadar kesuburan berbeza-beza di seluruh negara, dengan negeri yang lebih miskin seperti Uttar Pradesh dan Bihar – mempunyai gabungan populasi lebih daripada 325 juta – mempunyai kadar tertinggi, menurut tinjauan kerajaan 2019.

Sebaliknya, dua negeri terkaya iaitu Maharashtra dan Tamil Nadu mempunyai kadar kesuburan masing-masing 1.56 dan 1.54, jauh di bawah purata, menurut tinjauan itu.

Perancangan keluarga sebahagian besarnya diserahkan kepada wanita, dengan kurang daripada satu daripada 10 lelaki menggunakan kondom, manakala pensterilan wanita berada pada hampir 38 peratus, menurut Tinjauan Kesihatan Keluarga Kebangsaan 2019-2021 kerajaan.

Shekhar, 49, tertarik untuk mengkaji populasi sejak usia muda, terpesona dan “gelisah” oleh sekumpulan besar orang ke mana-mana dia pergi.

“Saya pernah membenci nombor ini,” kata pakar kesuburan dan demografi sosial itu.

“Tetapi selepas saya mendapat Ijazah Sarjana dalam Statistik, saya fikir, ‘Biarlah kami faham ini, adakah ini masalah? Atau bolehkah ia benar-benar diselesaikan?’”

Shekhar percaya jumlah yang besar itu tidak semestinya menjadi bom jangka jika pihak berkuasa memberi tumpuan untuk meningkatkan kualiti hidup orang ramai.

Hasil pendidikan dan kesihatan — seperti penurunan kadar kematian bayi dan ibu — telah bertambah baik sejak 1982, dan ekonomi India telah berkembang menjadi yang kelima terbesar di dunia.

Tetapi di banyak bandar, penduduk berjuang untuk mendapatkan sumber semasa menghadapi kekurangan air dan pencemaran udara dan air.

Pengangguran belia berumur 15-24 tahun berjumlah 23.2 peratus tahun lalu, menurut Bank Dunia.

Kadar pengangguran keseluruhan ialah 7.7 peratus pada bulan Mei, data daripada Pusat Pemantauan Ekonomi India menunjukkan.

Shekhar berkata kebimbangan utama ialah “India akan menjadi lebih tua sebelum ia menjadi lebih kaya”.

“Untuk itu (tidak berlaku), kita perlu mempunyai orang yang mahir, dan mempunyai peluang pekerjaan untuk populasi yang besar, muda, dan ramai.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment