Jacquemus menukar tasik Versailles menjadi barisan hadapan fesyen

Donna

PARIS, 27 Jun — Salah satu bintang fesyen yang sedang meningkat naik, rumah Perancis Jacquemus mengadakan pertunjukan paling mewah musim ini di Paris pada hari Isnin, meletakkan bintang seperti Victoria dan David Beckham di atas bot di tasik Istana Versailles untuk menonton catwalk di sepanjang tepi air.

Koleksi baharu pereka Perancis Simon Porte Jacquemus, yang diilhamkan oleh Lady Diana dan Marie Antoinette, didedahkan pada podium merah panjang yang dipasang di atas rumput di tapak diraja di barat daya ibu negara.

Jacquemus menggelar pertunjukan itu “Le Chouchou” — Bahasa Perancis untuk ‘sayang’ tetapi juga untuk ikatan rambut yang kusut merujuk kepada beberapa bentuk pakaian yang gebu seperti yang dipakai oleh orang-orang seperti Kendell Jenner.

“Saya akan memanggilnya ‘La culotte’ (seluar dalam), tetapi ia terlalu hodoh untuk Versailles,” katanya sambil ketawa.

Penampilan feminin — hampir semuanya putih dengan sedikit kilauan hitam dan merah jambu — menampilkan pakaian ketat terbuka dan stoking putih separas lutut dengan sentuhan bunga ros.

“Saya sentiasa taksub dengan Lady Di dan mula mengumpul majalah 90-an dan muka depan Vogue,” katanya.

Gaun putih dengan titik polka hitam serta siluet sut 80-an dan jaket pengebom adalah “kenyit mata” kepada “puteri moden kegemarannya”, katanya.

Kelimpahan tutus pula membangkitkan minat Marie-Antoinette untuk balet.

“Saya mahukan sesuatu yang sangat elegan, berinspirasikan balet, walaupun untuk lelaki,” katanya.

Seperti rancangannya sebelum ini – dan banyak lagi dalam minggu fesyen baru-baru ini – terdapat banyak kulit yang dipamerkan, dengan potongan, skirt mini dan bahan lutsinar.

Jacquemus berkata dia mula merancang persembahan itu sebelum mendapat lampu hijau dari Versailles.

“Semasa pertemuan pertama saya diberitahu bahawa ia tidak mungkin berlaku,” katanya.

“Sekarang, ia gila, saya mempunyai kontrak satu tahun,” tambahnya, menjanjikan “sesuatu yang istimewa” akan datang.

‘Berdikari dan berani’

Sesuai dengan cita rasa kemerdekaannya, Jacquemus mengadakan pertunjukan semua jantinanya hanya sehari selepas pertunjukan pakaian lelaki rasmi Minggu Fesyen Paris selesai.

Dia telah menempa laluan tunggal dan sangat berjaya dalam permainan fesyen, membina 5.6 juta pengikut di Instagram walaupun tidak menyertai kalendar minggu fesyen rasmi sejak 2020.

Pelakon Monica Bellucci, Eva Longoria dan Adele Exarchopoulos adalah antara jemputan yang tiba di tapak dan dibawa menaiki “baris hadapan” yang terikat dengan air.

“Tempat yang bagus! Dia seorang bakat yang luar biasa, seorang artis,” kata Bellucci, memakai sut seluar coklat.

Model bintang Gigi Hadid adalah antara mereka yang berada di pentas peragaan, bertenggek di tumit dan memakai pakaian renda yang terang dan lutsinar.

Selepas persembahan, dia mengelilingi tasik dengan memandu kereta, mencetuskan sorakan daripada para fesyen yang menonton dari sebalik penghadang.

Antara pakaian itu ialah beberapa sentuhan patriotik, termasuk pakaian merah, putih dan biru, pendek dan lutsinar di bahagian hadapan serta dihiasi dengan kereta api panjang.

“Saya sayang negara saya dan saya bangga dengannya,” kata Jacquemus. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment