Jabeur menunggang pukulan untuk menewaskan Sabalenka dan mara ke final Wimbledon

Donna

LONDON, 14 Julai ― Ons Jabeur menunjukkan kadang-kadang lebih baik terapung seperti rama-rama daripada menyengat seperti lebah kerana seni cerdiknya mengatasi pukulan kejam Aryna Sabalenka untuk mara ke final Wimbledon keduanya dengan 6-7(5) 6- 4 6-3 kemenangan semalam.

Jabeur, yang tewas pada perlawanan akhir tahun lalu, kelihatan ditakdirkan untuk mengalami lebih banyak kesedihan di Gelanggang Tengah apabila dia tewas set pembukaan, tetapi permainan pukulan yang halus dan sudut bijaknya akhirnya menundukkan kuasa tanpa henti dari Belarusia Sabalenka.

Kemenangan itu menetapkan perlawanan akhir antara pilihan keenam Tunisia dan pemain bukan pilihan dari Czech Marketa Vondrousova, bekas finalis Terbuka Perancis di ranking ke-42 yang menamatkan harapan pemain Ukraine, Elina Svitolina pada awal Khamis.

Jabeur, yang juga mendapat naib juara Terbuka AS tahun lalu, melepasi empat mata perlawanan, tetapi akhirnya melepasi garisan dengan pukulan ace, dengan tenang mengangkat tangannya ke langit sebagai perayaan sebelum merenung beberapa ketangguhan mental yang baru ditemui.

“Saya sangat berbangga dengan diri sendiri kerana mungkin saya yang lama akan kalah dalam perlawanan hari ini dan sudah pulang ke rumah, tetapi saya gembira kerana saya terus menggali dengan mendalam dan mencari kekuatan,” katanya.

Jabeur, yang membida untuk menjadi wanita Afrika pertama serta Arab pertama yang memenangi kejuaraan utama, telah menunjukkan kekuatan sebenar untuk mengharungi tahun ini, menjadi wanita pertama yang mengalahkan tiga lawan 10 terbaik di Wimbledon sejak Serena Williams, mungkin satu. daripada pesaing paling sukar permainan, pada tahun 2012.

Sabalenka, yang terlepas kejohanan tahun lalu kerana larangan Wimbledon ke atas pemain Rusia dan Belarus, adalah lawan yang sukar seperti yang mungkin dia hadapi.

Pilihan kedua itu memiliki rekod Grand Slam yang mencemburui baru-baru ini setelah memenangi Terbuka Australia pada Januari dan mara ke empat terakhir di Roland Garros manakala tempat nombor satu dunia adalah miliknya sekiranya dia menewaskan Jabeur.

Meraung balik

Set pembukaan agak ketat dengan kedua-dua pemain melihat mata pecah tergelincir melalui jari mereka sebelum ia bertukar menjadi tiebreak.

Jabeur merebut tempat duduk dalam kotak apabila dia membuat pukulan depan yang menakjubkan ke bawah garisan untuk mendahului 4-2 tetapi Sabalenka bangkit kembali, memenangi empat mata seterusnya untuk mencipta dua mata set.

Dia membiarkan yang pertama mengemis sebelum Jabeur menghantar pulangan yang lama untuk menyerahkan set pembukaan kepada pemain Belarusia itu, hanya yang ketiga yang Jabeur tewas dalam kejohanan itu setakat ini.

Pada ketika ini Sabalenka telah mula merengus kuat semasa melakukan servis, dengan beberapa raungannya bertahan begitu lama sehingga melepasi kepulangan lawannya dan hampir bergabung dengan hembusan nafasnya yang kuat seterusnya.

Set kedua adalah lebih kepada roller-coaster, dengan Sabalenka memperoleh rehat pertama perlawanan dalam permainan kelima untuk mendahului 3-2.

Dengan servis pemain Belarus itu terbukti mantap sehingga ketika itu, keadaan kelihatan suram bagi Jabeur, tetapi momentum berayun pantas memihak kepadanya.

Kesalahan berganda daripada Sabalenka memberikan Jabeur mata rehat sebelum lawannya menjaringkan pukulan depan untuk 4-4.

Tekanan kembali ke atas pemain Belarus itu dalam permainan servisnya yang seterusnya dengan Jabeur melakukan set point yang dimakannya dengan pukulan kilas ke garisan untuk menyamakan kedudukan.

Sabalenka menyelamatkan dua mata pecah dalam permainan keenam set ketiga dengan dua pemenang pukulan depan yang besar yang melayangkan raketnya seperti peluru tetapi apabila Jabeur membuat pukulan ketiga dia tidak mendapat jawapan, menghantar pukulan kilas panjang untuk meletakkan pemain Tunisia itu di hadapan garisan penamat. .

Selepas menahan servis, Jabeur memperoleh dua mata perlawanan pertamanya pada servis Sabalenka, tetapi pemain nombor dua dunia itu sekali lagi menunjukkan kuasanya, menyelamatkan yang pertama dengan ace dan yang kedua apabila kepulangan Jabeur mendarat jauh.

Itu hanya melengahkan sambutan, bagaimanapun, apabila Jabeur berkurangan kepada 40-0 pada servisnya, sekali lagi menolak dua mata perlawanan pertama sebelum mengesahkan tempat ke final dengan ace. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment