Jabeur mengambil ujian hujan apabila dia mencapai 16 terakhir Wimbledon

Donna

LONDON, 9 Julai — Ons Jabeur berterima kasih kepada hujan selepas bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan pemain Kanada Bianca Andreescu dan mara ke pusingan keempat Wimbledon semalam.

Rehat tunggal pada set pertama membebankan finalis tahun lalu di All England Club tetapi dia mencipta rehat sendiri pada set kedua untuk menyamakan kedudukan.

Andreescu, juara Terbuka AS 2019, menjaringkan gol pertama pada penentuan, membuka pendahuluan 3-1, tetapi pilihan keenam Tunisia itu patah balik serta-merta.

Perlawanan dihentikan pada kedudukan 3-2 pada penentuan ketika hujan kembali ke Wimbledon, bersambung semula selepas pemeriksaan berpanjangan di bawah bumbung.

Titik perubahan berlaku pada perlawanan kesembilan apabila Jabeur, 28, mematahkan lawannya di ranking ke-50 untuk bercinta dan dia melakar kemenangan 3-6, 6-3, 6-4 dengan ace.

Jabeur akan menentang juara dua kali Petra Kvitova dalam pusingan 16 terakhir.

“Saya perlu berterima kasih sedikit kepada hujan kerana membenarkan saya bercakap dengan jurulatih saya dan mempunyai sedikit perspektif tentang perlawanan itu,” katanya. “Saya rasa saya tidak bermain tenis terbaik saya.”

Jabeur tahun lalu menjadi wanita Arab pertama mara ke final perseorangan wanita Grand Slam, juga mara ke final Terbuka AS.

Dia berkata ia berasa emosi untuk kembali ke Mahkamah Tengah selepas kekalahan menyakitkannya kepada Elena Rybakina pada 2022.

“Saya suka tenaga, suka betapa cantiknya dan saya harap saya boleh kembali dan bermain lebih banyak perlawanan di sini,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment