Jabeur menewaskan juara Rybakina untuk mara ke separuh akhir Wimbledon

Donna

LONDON, 12 Julai — Ons Jabeur membalas dendam atas kekalahannya dalam perlawanan akhir Wimbledon tahun lalu pada hari Rabu, bangkit dari ketinggalan untuk menewaskan Elena Rybakina dan mara ke suku akhir.

Dalam ulangan perlawanan kejuaraan 2022, pemain pilihan keenam Tunisia itu menewaskan lawannya di ranking ketiga 6-7 (5/7), 6-4, 6-1 di Gelanggang Tengah.

Pemain berusia 28 tahun itu akan menentang pilihan kedua dari Belarus, Aryna Sabalenka untuk tempat ke final Sabtu ini di Kelab All England.

“Saya sangat gembira dengan persembahan itu — banyak emosi di luar sana, terutamanya bermain seseorang yang melakukan servis dengan sangat baik,” katanya.

“Ia mengecewakan untuk kembali tetapi saya gembira saya melakukan segala-galanya, menjerit, marah, kemudian menjadi tenang dan fokus dan berharap saya dapat menguruskan emosi saya seperti ini untuk dua perlawanan seterusnya.”

Rybakina pertama kali menerkam, mematahkan cinta pada permainan keempat apabila Jabeur meleret dengan pukulan kilas tetapi pemain Tunisia itu segera membalasnya.

Jabeur mengambil kesempatan daripada voli lepas di jaring daripada Rybakina untuk mematahkan lagi dan mendahului 6-5.

Tetapi kali ini dia adalah pemain yang gagal untuk menyatukan, mensia-siakan mata set apabila Rybakina memaksa rehat seri, yang dimenanginya.

Pemain Kazakhstan itu terselamat daripada mata pecah pada permainan kedua set kedua manakala Jabeur terpaksa mencungkil servisnya untuk mendahului 3-2.

Kedua-dua pemain menahan servis sehingga permainan ke-10, apabila Rybakina retak dan Jabeur menyamakan kedudukan.

Pasukan itu bersama Jabeur dalam penentuan apabila dia membuka pendahuluan 3-0 dan menyelamatkan dua mata pecah untuk bergerak 4-1 di hadapan.

Jabeur melakukan pukulan kilas ke bawah garisan untuk mematahkan sekali lagi dan menahan servisnya untuk memastikan kemenangan, mengeluarkan raungan kegembiraan. — AFP

Related Post

Leave a Comment