Jabeur berkata bersedia untuk menjadikannya bertuah kali ketiga selepas mara ke final Wimbledon

Donna

LONDON, 14 Julai ― Ons Jabeur dari Tunisia percaya pelajaran yang dipelajarinya dalam dua kekalahan final Grand Slam akan membantunya untuk perlawanan Wimbledon esok dengan pemain bukan pilihan dari Czech Marketa Vondrousova.

Jabeur mempamerkan ketahanan luar biasa semalam untuk menyerap kuasa kejam pilihan kedua Aryna Sabalenka untuk meraih kemenangan 6-7(5) 6-4 6-3 selepas ketinggalan satu set dan 4-2.

Dia kini kembali dalam kedudukan yang dia temui pada Wimbledon tahun lalu dan Terbuka AS, memerlukan satu kemenangan untuk menjadi wanita Afrika pertama serta Arab pertama memenangi kejuaraan utama.

“Tahun lepas adalah final pertama saya dalam Grand Slam. Sudah pasti semakin hampir untuk memenangi Grand Slam yang selalu saya idamkan,” pelopor Afrika utara Jabeur, yang mempunyai foto Wimbledon’s Venus Rosewater Dish pada telefonnya tahun lalu tetapi tidak pernah mendapatkan perkara sebenar, memberitahu pemberita.

“Saya akan katakan saya sentiasa percaya. Tetapi kadangkala anda akan mempersoalkan dan meragui sama ada ia akan berlaku, jika ia akan berlaku. Saya akan belajar banyak daripada bukan sahaja perlawanan akhir Wimbledon tetapi juga perlawanan akhir Terbuka AS dan memberikan yang terbaik.

“Mungkin tahun ini adalah tentang mencuba dua kali dan membetulkannya untuk kali ketiga.”

Pilihan keenam berusia 28 tahun itu telah tewas dua kali tahun ini kepada pemain kidal Vondrousova, yang merupakan naib juara Terbuka Perancis pada 2019, dan berkata dia mahu membalas dendam pada hari Sabtu selepas bekerja “seperti orang gila” untuk meningkat.

“Saya tidak menang menentangnya tahun ini. Dia mempunyai tangan yang baik. Dia bermain dengan sangat baik,” kata Jabeur. “Sejujurnya, saya akan cuba fokus pada diri sendiri. Saya tidak pasti bagaimana dia akan bermain final Grand Slam keduanya. Kami berdua sudah lapar untuk menang.”

Jabeur, yang akan mendapat sokongan dunia Arab untuknya pada hari Sabtu, pastinya telah mendapat tempat di final.

Dia menewaskan dua kali juara Wimbledon, Petra Kvitova dalam pusingan empat, pemenang 2022 Elena Rybakina dalam lapan terakhir dan juara Terbuka Australia Sabalenka di separuh akhir.

“Saya rasa tahun ini undian adalah lebih sukar. Bermain menentang pemain hebat yang bukan sahaja bermain bagus di mana-mana permukaan, tetapi mereka bermain hebat di atas rumput. Itu sangat mencabar,” katanya.

“Itu memberikan saya lebih keyakinan untuk bersedia ke final. Juga mendapatkan rentak bermain tenis yang hebat untuk bersedia untuk perlawanan seterusnya.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment