Itali menuntut Louvre mengembalikan barang antik yang dijarah

Donna

PARIS, 14 Julai — Itali telah menuntut pengembalian semula tujuh barangan antik yang dipercayai dirompak sebelum dijual oleh peniaga ke Louvre di Paris pada 1980-an dan 90-an, kata muzium itu hari ini.

Tuntutan itu, pertama kali dilaporkan dalam Le Monde akhbar itu, dibuat dalam surat yang diserahkan oleh Menteri Kebudayaan Itali Gennaro Sangiuliano pada Februari semasa lawatan ke Perancis, kata jurucakap muzium itu.

Kesemua tujuh barangan, termasuk amphora serta pasu Yunani purba dari abad ke-4-6 SM, telah dijual oleh peniaga Itali yang disabitkan atau disyaki memperdagangkan karya seni purba.

“Saya menganggap bahawa karya yang diragui asalnya adalah noda pada koleksi Louvre,” kata presiden muzium itu, Laurence des Cars. Le Monde. “Kita harus mengakui dan memeriksanya dengan teliti dan jelas.”

Siasatan telah dilancarkan terhadap serpihan yang dipertikaikan yang boleh membawa kepada kepulangan mereka menjelang akhir tahun.

Louvre, yang dikendalikan oleh negara Perancis, adalah muzium yang paling banyak dikunjungi di dunia dan merupakan rumah kepada beberapa warisan budaya tamadun Barat yang paling terkenal.

Seorang bekas pengarah muzium di Paris didakwa tahun lalu kerana bersubahat untuk menyembunyikan asal usul khazanah arkeologi yang disyaki penyiasat diseludup keluar dari Mesir dalam kekacauan Arab Spring.

Jean-Luc Martinez, yang mengendalikan Paris Louvre dari 2013 hingga 2021, dituduh menutup mata terhadap sijil asal palsu untuk karya itu, penipuan yang dianggap melibatkan beberapa pakar seni lain. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment