Itali berharap persembahan Piala Dunia dapat membina permainan wanita di laman sendiri

Donna

AUCKLAND, 23 Julai — Itali berharap dapat membina kredibiliti program bola sepak wanita mereka ketika mereka memulakan perlawanan Piala Dunia menentang Argentina di Eden park hari ini, kata jurulatih Melina Bertolini, menggunakan momentum kempen 2019 mereka yang luar biasa.

Itali tidak layak ke kejohanan itu dalam dua dekad apabila mereka membuat pemotongan pada 2019 dan mara ke suku akhir di bawah Bertolini untuk menyamai prestasi terbaik mereka dalam kejohanan itu dari tahun sulung 1991.

Satu lagi persembahan kukuh pada pertandingan tahun ini di New Zealand dan Australia akan membayar dividen jangka panjang untuk program wanita di Itali, katanya kepada pemberita di Auckland pada Ahad.

“Piala Dunia ini penting – sama seperti yang sebelumnya – kerana ia meneruskan proses pertumbuhan. Kami telah layak untuk dua Piala Dunia berturut-turut dan saya fikir ini adalah luar biasa penting untuk pertumbuhan di Itali,” kata Bertolini melalui penterjemah.

“Pergerakan kami terus berkembang (tetapi) ia adalah pergerakan yang sangat muda, ia masih rapuh.”

Persembahan buruk di Euro 2022, di mana mereka menduduki tempat tercorot dalam kumpulan mereka, dan segelintir keputusan yang tidak memberangsangkan menjelang Piala Dunia meninggalkan banyak sebab untuk pesimisme.

Pemain sulung Piala Dunia Maghribi menahan Itali seri tanpa jaringan pada perlawanan persahabatan bulan ini, dan pada perlawanan persahabatan pra-kejohanan terakhir mereka, Itali hanya memperoleh kemenangan 1-0 menentang tuan rumah bersama New Zealand, yang tidak pernah keluar dari peringkat kumpulan.

Argentina mungkin tidak pernah memenangi perlawanan di Piala Dunia tetapi mereka mendapat tempat ketiga pada Copa America Femenina 2022 dan 2018, dan Bertolini berkata dia menjangkakan cabaran yang sukar.

“Ia adalah gong untuk menjadi perlawanan yang sukar menentang pasukan yang sukar untuk dimainkan,” kata Bertolini. “Kami tahu bahawa sebaik sahaja anda berada di atas padang, emosi yang mengambil alih jadi kami perlu bermula daripada melakukan perkara yang mudah.”

Itali seterusnya berdepan pemenang tempat ketiga pada 2019, Sweden, dalam Kumpulan G. — Reuters

Related Post

Leave a Comment