Isteri kepada juruterbang kapal selam Titanic yang hilang keturunan mangsa sebenar yang digambarkan dalam filem 1997

Donna

KUALA LUMPUR, 22 Jun — Isteri kepada Ketua Pegawai Eksekutif OceanGate, yang memandu kapal selam pelancong Titanic yang hilang, adalah keturunan pasangan kaya raya New York yang merupakan penumpang kelas pertama di kapal malang itu apabila ia melanggar gunung ais pada 1912.

Wendy Rush ialah isteri kepada Stockton Rush, salah seorang daripada lima orang yang terperangkap dalam kapal selam Titan yang hilang pada Ahad selepas lawatan untuk melawat serpihan Titanic, lapor Surat Harian.

Datuk nenek moyang Wendy, Isidor dan Ida Straus, meninggal dunia dalam bencana 1912.

Isidor ialah pengasas bersama Macy’s, sebuah gedung membeli-belah terkenal Amerika.

Dia dan isterinya telah dipaparkan dalam filem James Cameron 1997 Titanic ketika pasangan tua yang manis itu mengunci pelukan terakhir mereka di atas katil sambil menunggu penghujung yang tidak dapat dielakkan apabila air naik di sekeliling mereka.

Pasangan itu dalam kehidupan sebenar telah ditawarkan tempat duduk di atas bot penyelamat tetapi Isidor menolak, mengatakan dia tidak akan pergi sehingga semua wanita dan kanak-kanak keluar dari kapal.

Mereka yang terselamat melaporkan melihat Ida enggan menaiki bot penyelamat juga, memilih untuk kekal bersama suaminya selama 40 tahun.

Dia memberikan kot cerpelainya kepada pembantu rumahnya, Ellen Bird untuk memanaskannya semasa dia belayar dengan bot penyelamat.

Mayat Isidor Straus ditemui di laut kira-kira dua minggu selepas Titanic tenggelam, New York Times pameran arkib.

Mayat Ida Straus tidak pernah ditemui.

Wendy Rush, lahir Wendy Hollings Weil, yang berkahwin dengan jurutera dan usahawan Stockton Rush pada tahun 1986 adalah keturunan Isidor dan anak perempuan Ida Straus Minnie, yang berkahwin dengan Dr Richard Weil pada tahun 1905.

Anak lelaki mereka, Richard Weil Jr, kemudiannya berkhidmat sebagai presiden Macy’s New York, dan anaknya, Dr Richard Weil III, ialah bapa Wendy Rush, The New York Times dilaporkan.

Wendy Rush, yang lulus dari Universiti Princeton, telah melawat serpihan Titanic tiga kali bersama syarikat suaminya dalam dua tahun lepas dan bekerja sebagai pengarah komunikasi OceanGate.

Stockton Rush, 61, mengasaskan OceanGate pada 2009.

Jurutera aeronautik kelahiran Seattle yang berpendidikan Princeton bekerja pada jet pejuang dan pada mulanya berharap untuk pergi ke Marikh sebelum mengalihkan perhatiannya ke laut.

Tags

Related Post

Leave a Comment