IOC menjamin tempat tinju di Sukan Olimpik walaupun telah mengeluarkan IBA

Donna

LAUSANNE, 22 Jun — Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa hari ini menarik balik pengiktirafannya terhadap badan induk tinju, IBA, tetapi berkata sukan itu akan berada dalam program itu pada Sukan 2024 dan 2028 di Paris dan Los Angeles.

Lembaga eksekutif IOC mengundi dengan 69 undi berbanding satu, dengan 10 berkecuali, untuk memecat Persatuan Tinju Antarabangsa (IBA) daripada Pergerakan Olimpik dalam langkah seismik untuk sukan itu.

Keputusan IOC itu menamatkan empat tahun pertengkaran antara badan Olimpik itu dan penjaga yang kurang diserang sukan yang telah muncul di setiap Sukan sejak 1904.

IBA telah digantung oleh IOC pada 2019 kerana pelbagai skandal rasuah.

IBA, yang presidennya ialah Umar Kremlev dari Rusia, juga diserang kerana tadbir urus, ketelusan kewangan dan kemampanannya.

“IOC sentiasa dan sabar cuba membantu dalam tiga bidang yang menjadi kebimbangan,” kata ketua pengarah IOC Christophe De Kepper pada sesi IOC di Lausanne.

“Terdapat kekurangan revolusi drastik yang berterusan selama bertahun-tahun. Ia adalah keadaan yang tidak dapat kembali.”

De Kepper menambah: “IBA tidak dapat menyediakan unsur-unsur untuk membolehkan penggantungannya ditarik balik.

“Tidak mungkin untuk mencapai sebarang kesimpulan selain bersetuju dengan analisis IOC. Satu-satunya kesimpulan ialah menarik balik pengiktirafan.”

Tempat Olimpik dijamin

IOC telah meletakkan “Unit Tinju Paris” untuk memastikan kelayakan dan menjadi tuan rumah sukan itu pada Sukan Olimpik Paris 2024.

De Kepper berkata dia “menjamin” tinju juga akan berada dalam program untuk Sukan Los Angeles pada 2028.

Ketua IOC Thomas Bach, sejurus sebelum memperkenalkan De Kepper, memberitahu sesi itu bahawa “kami mempunyai masalah yang sangat serius dengan IBA”.

“Kami tidak mempunyai masalah dengan tinju. Kami tidak mempunyai masalah dengan petinju,” kata Bach.

“Sekiranya kami mempunyai masalah dengan petinju tidak akan ada pertandingan di Tokyo. Tidak akan ada pertandingan tinju di Paris.”

Bach menambah: “Kami sangat menghargai sukan tinju tetapi malangnya kami mempunyai masalah yang sangat serius dengan IBA kerana tadbir urus mereka.

“Oleh kerana kami sangat menghargai sukan tinju, kami percaya peninju layak sepenuhnya untuk ditadbir oleh persekutuan antarabangsa dengan integriti dan ketelusan.”

Penyokong utama IBA ialah gergasi tenaga Rusia Gazprom dalam perjanjian bernilai AS$50 juta (RM232 juta) yang dilaporkan.

IBA, berbeza dengan banyak badan sukan antarabangsa lain, terus membenarkan atlet dari Rusia dan sekutu politiknya Belarus untuk bersaing di bawah bendera mereka sendiri walaupun pencerobohan Ukraine tahun lepas.

Kejohanan Tinju Dunia Wanita di India bulan lalu diteruskan dengan beberapa negara memboikot acara itu kerana dasar IBA.

Tinju hanya diteruskan dalam Sukan Olimpik Tokyo yang ditangguhkan oleh Covid selepas IOC melangkah masuk untuk memastikan kriteria kelayakan. — AFP

Related Post

Leave a Comment