IOC: Atlet Ukraine sepatutnya mempunyai peluang untuk layak ke Sukan Paris

Donna

LAUSANNE (Switzerland), 23 Jun ― Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) semalam merayu kepada Ukraine untuk memberi peluang kepada atlet mereka untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024 walaupun separa larangan bertanding menentang atlet Rusia dan Belarus.

Presiden IOC Thomas Bach berkata badan Olimpik itu akan menyokong “setiap atlet Ukraine” yang ingin mengambil bahagian dalam acara kelayakan Olimpik dalam sukan masing-masing.

“Kami mahu membolehkan setiap atlet Ukraine layak sekarang dan menyertai Sukan Olimpik,” kata Bach pada permulaan sesi IOC.

“Oleh itu, melalui Persekutuan Antarabangsa masing-masing, kami akan menyokong setiap atlet Ukraine dalam persiapan dan penyertaan mereka dalam mana-mana pertandingan yang mereka ingin sertai ― supaya mereka boleh membanggakan rakyat Ukraine,” katanya.

Ukraine pada Mac melarang pasukan sukan negaranya daripada bertanding dalam acara Olimpik, bukan Olimpik dan Paralimpik yang termasuk pesaing dari Rusia dan Belarus.

Keputusan itu dibuat selepas IOC menimbulkan kemarahan Kyiv dengan membuka jalan kepada atlet Rusia dan Belarus untuk kembali ke pertandingan sebagai neutral.

Mereka pada mulanya telah diharamkan berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang mana Belarus telah beroperasi sebagai tempat pementasan untuk tentera dan senjata.

“Atlet Ukraine sedang disetujui oleh kerajaan mereka sendiri untuk perang yang telah dimulakan oleh kerajaan Rusia dan Belarus,” kata Bach.

“Adalah sukar untuk memahami mengapa kerajaan Ukraine menghalang atlet mereka sendiri daripada peluang mereka untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024 dan untuk membanggakan rakyat Ukraine.”

Dalam sesetengah sukan, seperti olahraga, atlet Rusia dan Belarus itu tetap diharamkan tetapi dalam sukan lain, termasuk tenis, pemain Ukraine kerap menghadapi pesaing Rusia atau Belarus bermain sebagai atlet neutral.

IOC telah mengharamkan atlet dari negara tersebut pada Februari tahun lalu.

Tetapi awal tahun ini ia mengesyorkan mereka kembali ke sukan dunia sebagai neutral, tanpa bendera atau lagu kebangsaan.

Belum ada keputusan dibuat mengenai penyertaan atlet Rusia dan Belarus pada Sukan Olimpik Paris tahun depan.

Ukraine sebelum ini memberi amaran kepada persekutuan sukannya bahawa ia akan melucutkan status mereka sebagai badan induk sekiranya atlet mereka bersaing di pentas antarabangsa dengan Rusia dan Belarusia.

“Seluruh komuniti Olimpik, seluruh dunia merindui atlet Ukraine bersinar terang dalam pertandingan antarabangsa,” kata Bach.

“Kami mahu mereka berpeluang melayakkan diri ke Paris 2024. Ini bermakna mengambil bahagian sekarang.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment