Inter Miami secara rasmi mengalu-alukan Lionel Messi, menandatangani Sergio Busquets

Donna

MIAMI, 17 Jun — Orang ramai yang habis dijual kira-kira 20,000 menunggu melalui kelewatan yang disebabkan oleh hujan lebat dan kilat lebat untuk mengalu-alukan Lionel Messi secara rasmi ke Inter Miami semalam.

Majlis yang digelar “La PresentaSIon,” di Stadium DRV PNK di Fort Lauderdale, Fla., turut menandakan tandatangan rasmi Miami terhadap bekas pemain tengah FC Barcelona, ​​Sergio Busquets. Pemain Sepanyol berusia 35 tahun itu memperoleh perjanjian yang berlangsung sepanjang musim 2025.

Busquets dan Messi adalah rakan sepasukan dengan Barcelona selama 15 musim.

Apabila diperkenalkan, Messi menyampaikan ucapan ringkas kepada orang ramai sebelum pasukan itu memainkan video penghormatan di skrin papan skor. Mereka seperti Tom Brady, Stephen Curry, DJ Khaled dan Gloria serta Emilio Estefan mengalu-alukan Messi ke Amerika Syarikat.

“Terima kasih banyak kepada semua orang kerana menyokong saya dan memberi saya kasih sayang ini,” kata Messi dalam bahasa Sepanyol. “Saya sangat gembira berada di sini di Miami.

“Saya benar-benar mahu memulakan latihan, untuk bersaing, saya mempunyai keinginan yang sama yang saya selalu perlu bersaing, mahu menang, membantu kelab terus berkembang.

“Saya sangat gembira kerana telah memilih untuk bermain di bandar ini bersama keluarga saya, untuk memilih projek ini dan saya tidak ragu-ragu bahawa kami akan sangat menikmatinya, kami akan berseronok dan perkara yang sangat baik. akan berlaku.”

Bagi Busquets, beliau adalah ahli skuad juara Piala Dunia Sepanyol pada 2010 dan memperoleh 143 caps antarabangsa. Dia bersara daripada permainan antarabangsa selepas Piala Dunia 2022.

Kontraknya bersama Barcelona tidak diperbaharui musim ini, yang membuka peluang untuk menyertai Messi bersama Herons.

“Saya teruja untuk mengalu-alukan Sergio Busquets ke Inter Miami,” kata pemilik pengurusan Jorge Mas dalam satu kenyataan. “Sejak hari pertama kami telah berusaha untuk membawa pemain terbaik dunia. Repertoir Sergio bercakap untuk dirinya sendiri.”

Busquets berkata dalam kenyataan akhbar, “Ini adalah peluang istimewa dan menarik yang saya sangat teruja untuk mengambilnya. Saya menantikan langkah seterusnya dalam karier saya bersama Inter Miami.

“Saya kagum dengan kelab apabila saya datang bersama Barcelona tahun lalu dan kini saya gembira dan bersedia untuk mewakili kelab sendiri. Saya tidak sabar untuk membantu membawa kejayaan yang kelab bercita-cita tinggi ini perjuangkan.”

Busquets juga mempunyai hubungan yang kukuh dengan jurulatih Inter Miami yang baru diupah Gerardo “Tata” Martino, bekas ketua di Barcelona (2013-14) yang juga mempunyai ikatan yang kukuh dengan Messi.

“Kami sangat gembira untuk membawa seseorang dari keturunan Sergio ke Inter Miami,” kata pengarah sukan Chris Henderson dalam satu kenyataan. “Dia adalah antara pemain paling bijak pernah bermain sukan ini; dia membaca permainan pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan memberi kesan kepada setiap aspek permainan.

“Sergio ialah pemenang, pemimpin dan bakat bertaraf dunia, dan kami teruja melihatnya mewakili francais kami.”

Inter Miami sedang mengalami kempen MLS yang sukar dan mempunyai rekod terburuk (5-14-3, 18 mata) dalam liga 29 pasukan. The Herons tidak menang dalam 11 perlawanan MLS terakhir mereka (0-8-3), dengan kemenangan terakhir mereka dengan keputusan 2-1 di laman sendiri ke atas Revolusi New England pada 13 Mei. — Media Peringkat Lapangan melalui Reuters

Related Post

Leave a Comment