Inter Miami secara rasmi menandatangani Sergio Busquets untuk menyertai Lionel Messi

Donna

MIAMI, 17 Julai — Jangkaan penambahan bekas pemain tengah FC Barcelona, ​​Sergio Busquets menjadi rasmi semalam apabila Inter Miami mengumumkan mereka telah menandatangani kontrak pemain Sepanyol berusia 35 tahun itu sepanjang musim 2025.

Busquets ialah kawan rapat dan bekas rakan sepasukan bintang antarabangsa Lionel Messi. Inter Miami secara rasmi mengumumkan perpindahan Messi yang telah lama ditunggu-tunggu pada hari Sabtu.

Inter Miami menjadualkan majlis “Pembukaan” pada petang Ahad di Stadium DRV PNK di Fort Lauderdale untuk memperkenalkan kedua-duanya secara terbuka tetapi ia ditangguhkan oleh hujan lebat dan kilat lebat.

Busquets dan Messi adalah rakan sepasukan dengan Barcelona selama 15 musim.

“Saya teruja untuk mengalu-alukan Sergio Busquets ke Inter Miami,” kata pemilik pengurusan Jorge Mas dalam satu kenyataan. “Sejak hari pertama kami telah berusaha untuk membawa pemain terbaik dunia. Repertoir Sergio bercakap untuk dirinya sendiri.”

Busquets adalah ahli skuad juara Piala Dunia Sepanyol pada 2010 dan memperoleh 143 caps antarabangsa. Dia bersara daripada permainan antarabangsa selepas Piala Dunia 2022.

Kontraknya bersama Barcelona tidak diperbaharui musim ini, yang membuka peluang untuk menyertai Messi bersama Herons.

“Ini adalah peluang istimewa dan menarik yang saya sangat teruja untuk mengambilnya. Saya menantikan langkah seterusnya dalam karier saya bersama Inter Miami,” kata Busquets dalam kenyataan akhbar.

“Saya kagum dengan kelab apabila saya datang bersama Barcelona tahun lalu dan kini saya gembira dan bersedia untuk mewakili kelab sendiri. Saya tidak sabar untuk membantu membawa kejayaan yang kelab bercita-cita tinggi ini perjuangkan.”

Busquets juga mempunyai hubungan yang kukuh dengan jurulatih Inter Miami yang baru diupah Gerardo “Tata” Martino, bekas ketua di Barcelona (2013-14) yang juga mempunyai ikatan yang kukuh dengan Messi.

“Kami sangat gembira untuk membawa seseorang dari keturunan Sergio ke Inter Miami,” kata pengarah sukan Chris Henderson dalam satu kenyataan. “Dia adalah antara pemain paling bijak pernah bermain sukan ini; dia membaca permainan pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan memberi kesan kepada setiap aspek permainan.

“Sergio ialah pemenang, pemimpin dan bakat bertaraf dunia, dan kami teruja melihatnya mewakili francais kami.”

Inter Miami sedang mengalami kempen MLS yang sukar dan mempunyai rekod terburuk (5-14-3, 18 mata) dalam liga 29 pasukan. The Herons tidak menang dalam 11 perlawanan MLS mereka yang lalu (0-8-3) dan tidak pernah menang sejak kemenangan 2-1 di tempat sendiri ke atas Revolusi New England pada 13 Mei. — Field Level Media melalui Reuters

Related Post

Leave a Comment