Infantino menggesa peminat untuk ‘mengambil masa’ menjelang Piala Dunia Wanita

Donna

AUCKLAND, 19 Julai — Presiden Fifa Gianni Infantino menggesa peminat untuk “merebut masa” hari ini dan mengambil tiket Piala Dunia Wanita, dengan perlawanan pembukaan masih belum habis dijual menjelang kejohanan.

Sudah lama wujud kebimbangan mengenai jualan di New Zealand, yang akan mengadakan perlawanan pembukaan esok apabila tuan rumah bersama menentang Norway di Eden Park yang berkapasiti 50,000 di Auckland.

Australia akan menentang Republik Ireland dalam perlawanan kedua esok dalam aksi habis-habisan di Stadium Australia Sydney, yang boleh memuatkan kira-kira 80,000 peminat.

Setiausaha Agung Fifa, Fatma Samoura berkata, 1.375 juta tiket telah dijual untuk kejohanan selama sebulan itu, mengatasi angka untuk Piala Dunia Wanita 2019 di Perancis.

Kejohanan itu mempunyai 24 pasukan, berbanding 32 untuk yang akan datang.

Sehingga lewat hari ini, tiket masih tersedia di laman web rasmi Fifa untuk hampir semua perlawanan Piala Dunia, termasuk pertembungan New Zealand dengan bekas juara Norway dan kedua-dua separuh akhir.

“Satu-satunya mesej saya yang saya mahu keluar dari sini ialah rebut masa ini, berbangga dengan apa yang anda dapat capai di sini, di New Zealand, di Australia,” kata Infantino kepada pemberita di Auckland.

“Berbangga dengan apa yang akan menjadi acara terbesar — ​​bukan sahaja acara sukan — yang telah dianjurkan di sini setakat ini,” tambahnya pada sidang media yang jauh lebih rendah daripada campur tangan beliau pada Piala Dunia lelaki tahun lepas di Qatar.

“Hari ini saya berasa letih kerana baru mendarat, tetapi saya berasa sangat gembira,” katanya sambil mengangguk sambil bergurau kepada ucapan kontroversi yang disampaikannya di Doha apabila dia mendakwa berasa “gay”, “cacat” dan “seorang pekerja asing”.

Duduk bersama Infantino – yang lebih terpelihara daripada biasa – Samoura berkata Fifa telah mencapai “jangkaan dari segi bilangan” tiket yang dijual.

“Bagaimanapun, kami masih mempunyai tiket untuk beberapa perlawanan jadi satu-satunya rayuan saya ialah jangan tunggu sehingga saat terakhir,” tambahnya.

‘Yakin’ Australia

Sementara Australia, yang diketuai oleh salah seorang pemain terbaik dunia dalam Sam Kerr, berharap untuk memanfaatkan kelebihan di tempat sendiri untuk pergi jauh pada kejohanan itu, matlamat New Zealand adalah lebih sederhana.

The Football Ferns, yang menduduki tempat ke-26 dunia, tidak pernah memenangi sebarang perlawanan dalam mana-mana lima penampilan sebelum ini di Piala Dunia.

“Matlamat kami cukup jelas. Kami mahu memenangi perlawanan Piala Dunia pertama kami. Kami mahu keluar daripada kumpulan,” kata kapten Ali Riley sebelum bertemu pasukan Norway yang menampilkan bekas pemenang Ballon d’Or Ada Hegerberg.

Turut dalam Kumpulan A ialah pemain pertama Filipina dan Switzerland.

Kapten Australia, Kerr, wajah tidak rasmi kejohanan itu, seronok bermain di hadapan rumah yang penuh sesak menentang Ireland di Sydney.

The Matildas adalah antara kegemaran dan dalam bentuk yang tidak menyenangkan.

“Kami benar-benar yakin, tetapi bagi kami ia hanya mengenai perlawanan pertama,” kata penyerang prolifik Chelsea itu.

“Sekarang kami bermain permainan itu tanpa memikirkan perlawanan lain, jadi itulah perlawanan akhir kami pada ketika ini.”

Amerika Syarikat, yang menyasarkan untuk memenangi Piala Dunia ketiga berturut-turut yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan kelima keseluruhan, memulakan kempen mereka menentang Vietnam di Auckland pada hari Sabtu.

Cabaran terbesar kepada penyandang juara itu dijangka datang daripada pemenang Euro tahun lepas England, yang bermula menentang Haiti pada hari Sabtu. — AFP

Related Post

Leave a Comment