Iklim menghampiri titik tidak kembali sebagai daratan, suhu laut memecahkan rekod, kata pakar

Donna

SINGAPURA, 30 Jun — Sasaran mengekalkan pemanasan global jangka panjang dalam lingkungan 1.5 darjah Celcius semakin tidak dapat dicapai, kata pakar iklim, dengan negara gagal menetapkan matlamat yang lebih bercita-cita tinggi walaupun berbulan-bulan panas memecahkan rekod di darat dan laut.

Ketika utusan berkumpul di Bonn pada awal Jun untuk mempersiapkan rundingan iklim tahunan tahun ini pada bulan November, purata suhu udara permukaan global melebihi 1.5 darjah Celsius di atas paras pra-industri selama beberapa hari, Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus (C3S) yang dibiayai oleh EU. berkata.

Walaupun suhu purata telah melepasi ambang 1.5 darjah Celsius buat sementara waktu sebelum ini, ini adalah kali pertama mereka melakukannya pada musim panas hemisfera utara yang bermula pada 1 Jun. Suhu laut juga memecahkan rekod April dan Mei.

“Kami kesuntukan masa kerana perubahan memerlukan masa,” kata Sarah Perkins-Kirkpatrick, pakar klimatologi di Universiti New South Wales Australia.

Ketika utusan iklim daripada dua pemancar gas rumah hijau terbesar bersiap sedia untuk bertemu bulan depan, suhu memecahkan rekod Jun di ibu negara China, Beijing, dan gelombang haba melampau telah melanda Amerika Syarikat.

Sebahagian daripada Amerika Utara adalah kira-kira 10 darjah Celsius melebihi purata bermusim bulan ini, dan asap daripada kebakaran hutan menyelubungi Kanada dan Pantai Timur AS dalam jerebu berbahaya, dengan pelepasan karbon dianggarkan pada rekod 160 juta tan metrik.

Di India, salah satu kawasan yang paling terdedah kepada iklim, kematian dilaporkan meningkat akibat suhu tinggi yang berterusan, dan kepanasan melampau telah direkodkan di Sepanyol, Iran dan Vietnam, meningkatkan kebimbangan bahawa musim panas yang membawa maut tahun lalu boleh menjadi rutin.

Negara-negara bersetuju di Paris pada 2015 untuk cuba mengekalkan purata kenaikan suhu jangka panjang dalam lingkungan 1.5 darjah Celsius, tetapi kini terdapat 66 peratus kemungkinan purata tahunan akan melepasi ambang 1.5 darjah Celsius untuk sekurang-kurangnya satu tahun penuh antara sekarang dan 2027 , Pertubuhan Meteorologi Dunia meramalkan pada Mei.

‘Empat kali ganda’

Suhu darat yang tinggi telah dipadankan oleh suhu di laut, dengan pemanasan dipergiatkan oleh peristiwa El Nino dan faktor lain.

Purata suhu permukaan laut global mencecah 21 darjah Celsius pada akhir Mac dan kekal pada paras rekod sepanjang tahun sepanjang April dan Mei. Agensi cuaca Australia memberi amaran bahawa suhu laut Pasifik dan Lautan Hindi boleh menjadi 3 darjah Celsius lebih panas daripada biasa menjelang Oktober.

Pemanasan global adalah faktor utama, kata Piers Forster, profesor fizik iklim di Universiti Leeds, tetapi El Nino, penurunan habuk Sahara yang bertiup ke atas lautan dan penggunaan bahan api perkapalan rendah sulfur juga harus dipersalahkan.

“Jadi secara keseluruhannya, lautan sedang dilanda pukulan empat kali ganda,” katanya. “Ia adalah tanda perkara yang akan datang.”

Beribu-ribu ikan mati telah terdampar di pantai Texas dan bunga alga yang disebabkan oleh haba juga telah dipersalahkan kerana membunuh singa laut dan ikan lumba-lumba di California.

Laut yang lebih panas juga boleh bermakna kurang angin dan hujan, mewujudkan bulatan ganas yang membawa kepada lebih panas, kata Annalisa Bracco, pakar klimatologi di Institut Teknologi Georgia.

Walaupun suhu laut tinggi tahun ini disebabkan oleh “kombinasi sempurna” keadaan, kesan ekologi boleh bertahan, katanya.

“Lautan akan mempunyai tindak balas yang sangat perlahan kerana ia terkumpul (panas) perlahan-lahan tetapi juga mengekalkannya untuk masa yang lama.”

Jalan ke Dubai

Pakar iklim berkata tahap dan kekerapan cuaca ekstrem semakin meningkat, dan tahun ini juga menyaksikan kemarau di seluruh dunia, serta taufan yang jarang berlaku dan membawa maut di Afrika.

Worldwide Fund for Nature, bagaimanapun, memberi amaran tentang “kekurangan momentum yang membimbangkan” semasa rundingan iklim di Bonn bulan ini, dengan sedikit kemajuan yang dicapai dalam isu-isu utama seperti bahan api fosil dan kewangan menjelang perbincangan iklim COP28 November di Dubai. “Ia sangat terpisah daripada apa yang berlaku di luar bangunan di Bonn — saya sangat kecewa dengan itu,” kata Li Shuo, penasihat iklim kanan Greenpeace di Beijing.

“Kami benar-benar sampai ke saat kebenaran… Saya berharap realiti semata-mata akan membantu kami mengubah langkah orang dan mengubah politik.”

Rundingan antara Amerika Syarikat dan China boleh disambung semula minggu depan dengan utusan iklim AS John Kerry bersedia untuk melawat Beijing, walaupun hanya sedikit yang menjangkakan ia akan menambah momentum kepada rundingan iklim.

“Ini lebih merupakan latihan membina kepercayaan,” kata Li. “Saya tidak fikir mana-mana pihak akan dapat menolak pihak lain untuk berkata lebih daripada yang mereka sanggup lakukan – politik tidak akan membenarkan itu.” — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment