Ibu pejabat Paris 2024 menggeledah di tengah-tengah siasatan penyelewengan

Donna

PARIS, 20 Jun — Ibu pejabat jawatankuasa penganjur Sukan Olimpik Paris 2024 dan rakan infrastrukturnya sedang digeledah oleh polis hari ini sebagai sebahagian daripada siasatan berhubung dakwaan penyelewengan dana awam dan pilih kasih, kata pendakwa raya.

Pejabat pendakwa kewangan negara (PNF) berkata ibu pejabat Paris 2024 diserbu di tengah-tengah siasatan awal yang dilancarkan pada 2017 ke atas kontrak yang dibuat oleh jawatankuasa penganjur Sukan Musim Panas.

Ibu pejabat Solideo, badan awam yang bertanggungjawab untuk menyampaikan infrastruktur Olimpik dan Paralimpik, juga sedang dicari di tengah-tengah siasatan awal sejak 2022, berikutan audit oleh Badan Pencegah Rasuah Perancis, tambah PNF.

“Pencarian sedang dijalankan di ibu pejabat Jawatankuasa Penganjur,” kata Paris 2024 dalam satu kenyataan. “Paris 2024 bekerjasama sepenuhnya dengan penyiasat untuk memudahkan siasatan mereka.”

Paris 2024 tidak memberikan sebarang butiran lanjut.

“Kami tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dikongsi pada masa ini,” kata seorang jurucakap.

Sukan Olimpik akan diadakan dari 26 Julai-11 Ogos dengan Sukan Paralimpik berlangsung dari 28 Ogos-6 September. — Reuters

Related Post

Leave a Comment