Hyundai Ioniq 5 N: SUV elektrik keluarga ini mempunyai 641hp, mod drift dan boleh mensimulasikan penukaran gear (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 14 Julai — Hyundai Ioniq 5 N akhirnya telah didedahkan dan ini adalah versi prestasi tinggi yang gila Hyundai Ioniq 5 SUV elektrik. Ioniq 5 N juga merupakan EV pertama Hyundai N dan ia lebih gila daripada Kia EV6 GT.

Sebagai EV berprestasi tinggi yang memfokuskan pemandu, Ioniq 5 N mendapat peningkatan yang lebih radikal serta perubahan kosmetik. Dwi-motor boleh berputar sehingga 21,000rpm dan ia menghasilkan 478kW (641hp) dan tork 770Nm yang luar biasa apabila N Grin Boost dihidupkan. Ia boleh melakukan 0-100km/j dalam 3.4 saat dan kelajuan tertinggi 260km/j. Ini dimungkinkan dengan penyongsang dua peringkat dan ia juga mendapat bateri 84kWh yang lebih besar. Berdasarkan platform e-GMP yang sama, ia juga berjalan pada seni bina 800V dan ia juga boleh melakukan pengecasan pantas DC 10-80% dalam masa 18 minit sahaja.

Selain menawarkan lebih banyak prestasi, Hyundai juga telah memperkenalkan beberapa penambahbaikan dan ciri yang dipertingkatkan untuk menjadikan EV ini menyeronokkan untuk dipandu di trek. Ia mendapat beberapa ciri prestasi eksklusif seperti N Grin Boost yang memberikan kuasa tambahan selama 10 saat, N Launch Control yang menawarkan 3 tahap cengkaman berbeza dan N Drift Optimiser untuk membantu anda mengekalkan sudut drift. Ia juga mendapat fungsi Torque Kick Drift bersepadu untuk menyediakan simulasi aksi tendangan klac sebuah kereta enjin pembakaran dalaman (ICE) pacuan roda belakang.

Untuk pengalaman pemanduan yang lebih menggembirakan, terdapat juga ciri N e-shift yang menyerupai transmisi dwi-clutch (DCT) 8-kelajuan. Sensasi anjakan gear disimulasikan dengan mengawal keluaran tork motor yang menimbulkan perasaan tersentak antara anjakan. Menurut Hyundai, ini memberikan pengalaman pemanduan yang lebih tepat dan interaktif yang terasa dekat dengan kereta ICE.

Terdapat juga sistem pengurusan haba baharu yang menawarkan rintangan yang lebih tinggi kepada kemerosotan kuasa akibat haba supaya anda mendapat prestasi yang mampan semasa melakukan pusingan. Ioniq 5 N juga mendapat brek ditala N yang termasuk cakera hadapan 400mm dengan angkup monoblok empat omboh dan cakera belakang 360mm. Brek regen untuk Ioniq 5 N juga “ditafsirkan semula” untuk meningkatkan prestasi brek.

Untuk lebih menyeronokkan, Hyundai turut menambah N Active Sound+ yang menyalurkan bunyi enjin sintetik dan ekzos untuk pengalaman yang lebih menarik. Apa yang lebih gila ialah bunyi itu juga dikeluarkan di luar kereta kerana ia mempunyai 8 pembesar suara dalaman dan 2 luaran. Selain tema Pencucuhan bunyi yang lebih tradisional yang meniru enjin turbo 2.0 liter, terdapat juga Evolution dengan bunyi yang diilhamkan oleh RN22e dan “Supersonik” yang diilhamkan oleh jet pejuang enjin berkembar dengan volum berubah-ubah semasa selekoh.

Tidak seperti Kia EV6 GT, bahagian dalam Ioniq 5 N mendapat ubah suai berorientasikan prestasi yang lebih besar. Ia mendapat stereng berbeza dengan lencana N dan terdapat butang N khusus untuk menetapkan mod pemanduan serta butang N Grin Boost khusus. Ia masih mendapat penukar paddle untuk menggunakan N e-shift dan pedal N, manakala tangkai berpintal untuk pemilihan pemanduan masih dikekalkan daripada Ioniq 5 biasa.

https://www.youtube.com/watch?v=XNaBT6FTmic

Pulau tengah boleh alih praktikal telah hilang kerana Ioniq 5 N mendapat konsol tengah bawah tetap dengan alas lutut dan sokongan tulang kering. Apa yang menarik ialah kereta itu kini menggunakan USB-C untuk pengecasan dan penyambungan, yang merupakan peningkatan teknologi yang ketara daripada standard Ioniq 5. Ia juga mengekalkan dua paparan besar dan kali ini ia mendapat bezel hitam. Kelompok instrumen digital mempunyai UI yang berbeza daripada Ioniq 5 standard dan ia juga boleh menunjukkan tolok RPM maya untuk pengalaman yang lebih seperti ICE.

Sebagai kenderaan berorientasikan prestasi, ia juga mendapat tempat duduk baldi N yang diletakkan 20mm lebih rendah manakala peletakan pedal kaki juga dioptimumkan untuk senario pemanduan trek termasuk pemanduan dua kaki. Sama seperti Ioniq 5 standard, model N masih menggunakan bahan yang mampan dan mengekalkan but praktikal yang membolehkan EV berprestasi ini melakukan tugas dua kali sebagai kereta keluarga. Satu lagi tambahan bagus ialah pengelap belakang, yang hilang pada Ioniq 5 biasa.

Walaupun ia masih mengekalkan jarak roda 3,000mm yang sama, model N terletak 20mm lebih rendah, 50mm lebih lebar dan 80mm lebih panjang untuk menampung tayar yang lebih lebar dan peresap yang lebih menonjol. Terdapat juga tirai udara tambahan dan kepak udara untuk penyejukan dan juga spoiler bibir tambahan yang merentasi bahagian bawah bampar hadapan.

Hyundai Ioniq 5 N ditawarkan dalam 10 warna — Performance Blue Matte, Performance Blue, Abyss Black Pearl, Cyber ​​Grey Metallic, Ecotronic Grey Matte, Ecotronic Grey, Atlas White Matte, Atlas White, Gravity Gold Matte dan Soultronic Orange Pearl . Mana-mana warna yang anda pilih, bahagian dalam datang dalam warna hitam dengan aksen biru prestasi.

Pada masa ini, Hyundai masih belum memberikan sebarang butiran harga untuk EV berprestasi tingginya. Ioniq 5 N dijangka dikeluarkan di Korea Selatan pada bulan September dan ia akan menuju ke Eropah akhir tahun ini. Ketersediaan global yang lebih luas akan diumumkan kemudian.

Sekiranya anda terlepasnya, anda boleh menyemak ulasan kami tentang Hyundai Ioniq 5 Max di Malaysia. Hyundai Sime Darby Motors juga mengeluarkan Ioniq 6 ke pasaran kami tidak lama lagi apabila mereka telah menurunkan penggoda sedan elektrik coupe-ish. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment