Hunter Harman menjadi buruan selepas mendahului Terbuka British

Donna

HOYLAKE, 21 Julai — Pemain Amerika Syarikat Brian Harman berada di landasan untuk meraih kemenangan terbesar dalam kariernya selepas melonjak ke puncak papan pendahulu Terbuka British, mencapai 10 bawah par selepas pusingan kedua hari ini.

Pemain nombor 26 dunia itu mempunyai dua kemenangan dalam Jelajah PGA AS, dengan kemenangan kedua enam tahun lalu.

Tetapi prestasinya di Hoylake tidak tiba-tiba – dia mempunyai lima penamat 10 terbaik musim ini dan terikat di tempat keenam pada Terbuka British tahun lalu.

Yang paling hampir dia memenangi kejuaraan utama setakat ini ialah pada Terbuka AS 2017, di mana dia mendahului selepas tiga pusingan sebelum menduduki tempat kedua bersama di belakang Brooks Koepka.

“Saya merasakan bahawa selepas saya memenangi kejohanan itu (Wells Fargo) dan mempunyai peluang yang sangat baik di Terbuka AS pada 2017 bahawa saya mungkin akan muncul beberapa lagi, dan ia tidak berlaku. Saya pernah ke sana,” kata Harman.

“Saya tidak tahu mengapa ia tidak berlaku, tetapi saya tidak akan berhenti. Saya akan berpegang padanya dan hanya meneruskannya, dan semoga ia akan muncul satu hari nanti.”

Walaupun tahun yang mengagumkan dalam Jelajah, keputusan Harman di kejohanan utama pada 2023 setakat ini mengecewakan.

Selepas terlepas peluang di Masters pada April, dia menghilangkan kekecewaannya dengan membunuh seekor ayam belanda dan seekor babi dalam perburuan di rumah.

“Saya telah menjadi pemburu sepanjang hidup saya. Saya menikmati strateginya,” tambah lelaki dari Savannah, Georgia itu.

“Kami makan banyak daging liar di rumah saya. Saya suka melapah, dan saya banyak memburu.”

Tidak perlu melatah pada hari Jumaat, dengan rehat menjelang hujung minggu teratas agenda Harman selepas pusingan yang membuka pendahuluan lima pukulan apabila dia tiba di rumah kelab.

Menyambung semula pada empat bawah, satu di belakang pendahulu semalaman, Harman mendahului hasil tiga putt birdie panjang pada pukulan kedua, ketiga dan keempat.

Pada par lima kelima, pukulan pendekatannya terkena bendera untuk meninggalkan pukulan mudah untuk birdie keempat berturut-turut.

Dia kemudian mencatat 12 par berturut-turut.

Tetapi yang terbaik ialah datang pada 18hb kerana dia menghasilkan apa yang disifatkannya sebagai “dua ayunan terbaik saya pada hari ini” untuk menubuhkan seekor helang.

“Saya fikir apabila saya memegang pendahulu 54 lubang di Terbuka AS, saya mungkin terlalu memikirkannya,” kata Harman.

“Hanya tidak memberi tumpuan untuk tidur dan makan dengan betul, jadi itu akan menjadi tumpuan saya hujung minggu ini.”

Merujuk kepada pusingan Jumaat di Royal Liverpool, beliau berkata: “Terdapat beberapa lubang di mana ia boleh pergi sama ada. Saya boleh membuat beberapa bogey di belakang sembilan.

“Hanya benar-benar bernasib baik untuk menamatkan di tempat yang saya lakukan dan sangat gembira dengannya.” — AFP

Related Post

Leave a Comment