Huawei: Pengguna 5G global dijangka mencecah lima bilion pada 2030

Donna

SHANGHAI, 28 Jun — Pengguna 5G global dijangka mencecah 5 bilion pada 2030 daripada 1.5 bilion yang dijangkakan pada 2023, menurut Huawei Technologies Co Ltd.

Ketua pegawai kewangan dan pengerusi bergilir Sabrina Meng Wanzhou berkata 5G telah digunakan secara komersial di seluruh dunia selama empat tahun dan ia telah memacu penciptaan nilai baharu merentas semua industri dan banyak isi rumah di seluruh dunia.

“Sumbangan industri mudah alih kepada keluaran dalam negara kasar global dijangka mencecah AS$6 trilion pada 2030.

“Ia (5G), oleh itu, mengubah cara kita bekerja dan hidup, mewujudkan nilai ekonomi, perindustrian dan sosial yang luar biasa,” katanya sambil menambah bahawa 5.5G adalah langkah ke hadapan seterusnya.

Meng berkata demikian semasa menyampaikan ucaptama bertajuk “Memeluk Transformasi 5G” pada pembukaan Kongres Dunia Mudah Alih (MWC) Shanghai 2023 selama tiga hari di sini, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai 5.5G sebagai ufuk seterusnya, Meng, yang juga anak kepada pengasas syarikat Ren Zhengfei, berkata teknologi baharu itu akan menampilkan kelajuan pautan ke bawah 10-gigabit, kelajuan pautan atas gigabit, keupayaan untuk menyokong 100 bilion sambungan, dan buatan asli. kecerdasan.

“Ia bukan sahaja akan menghubungkan orang ramai dengan lebih baik, tetapi ia juga akan mewujudkan peluang perniagaan baharu dengan sokongan lebih disasarkan untuk keperluan industri dalam domain seperti internet of things (IoT), penderiaan dan pembuatan termaju,” katanya.

Untuk membawa 5G semasa ke tahap seterusnya dan memastikan ia memberikan nilai yang lebih besar dalam pelbagai pasaran menegak, Meng berkata ini memerlukan mencari teknologi yang sesuai untuk senario berbeza dan melaksanakan kejuruteraan sistem yang lebih komprehensif.

“Ini memerlukan menyelam lebih dalam ke dalam senario perindustrian, benar-benar memahami titik kesakitan pelanggan, dan mengamalkan minda kejuruteraan sistem yang lebih holistik,” katanya.

Meng juga menyeru industri untuk bekerjasama dengan lebih erat kedua-dua rantaian nilai atas dan bawah — dengan rakan sebaya dan rakan kongsi, pelanggan dan pembangun — mengenai pemodelan dan pengoptimuman penyelesaian, serta alatan dan metodologi.

“Industri perlu membuka jalan untuk kejayaan berterusan sepanjang keseluruhan kitaran hayat produk, daripada penyelidikan dan pembangunan serta perolehan, kepada pembekalan dan pemasaran,” katanya.

MWC Shanghai 2023 diadakan dari 28 hingga 30 Jun 2023, di mana Huawei akan mempamerkan produk dan penyelesaiannya di gerai E10 dan E50 di Dewan N1 Pusat Ekspo Antarabangsa Baharu Shanghai.

Bersama-sama dengan pengendali global, profesional industri dan pemimpin pendapat, kongres itu akan memaparkan topik seperti mempercepatkan kemakmuran 5G, melangkah ke arah era 5.5G, dan transformasi digital pintar. — Bernama

Related Post

Leave a Comment