Horner menolak cadangan perubahan peraturan Hamilton

Donna

LONDON, 30 Jun — Bos Red Bull, Christian Horner menikmati penggalian di atas perbelanjaan Lewis Hamilton hari ini sambil menolak cadangannya pasukan harus dipaksa menunggu sehingga satu titik tertentu dalam musim Formula Satu sebelum memulakan kerja pada kereta tahun depan.

Juara dunia tujuh kali itu, yang pasukan Mercedesnya memenangi lapan gelaran pembina berturut-turut dari 2014-21, berkata pada Khamis penguasaan Red Bull adalah sedemikian rupa sehingga mereka boleh berhenti membangunkan kereta semasa mereka untuk memberi tumpuan kepada 2024.

“Saya fikir FIA (yang memerintah) mungkin perlu meletakkan masa apabila semua orang dibenarkan mula membangunkan kereta tahun depan. Katakan 1 Ogos,” kata Hamilton.

“Nah, dia jelas bercakap berdasarkan pengalaman peribadi,” kata Horner, yang pasukannya tidak tewas tahun ini dan memburu kemenangan ke-10 berturut-turut, di Grand Prix Austria di Spielberg.

“Saya fikir ia akan menjadi satu perkara yang sangat sukar untuk polis.

“Bagaimana bumi boleh anda katakan, betul, pertama sekali, pergi sahaja. Bagaimanakah anda menghalang orang berfikir tentang, atau bekerja pada, kereta tahun depan?” dia menambah.

Horner berkata pengurangan masa terowong angin sedia ada, yang bermakna pasukan paling berjaya mempunyai jauh lebih sedikit berbanding pasukan di belakang grid, sudah bertindak sebagai sistem kecacatan yang berkesan ditambah dengan sekatan topi bajet.

Peraturan yang stabil, dengan perubahan besar seterusnya yang dijadualkan pada 2026, juga akan membantu saingan untuk merapatkan jurang.

“Perkara yang paling penting, dan sejarah Formula Satu menunjukkannya, adalah kestabilan. Tidak main-main dengan peraturan akan sentiasa mewujudkan penumpuan. Saya rasa ia hanya satu tempoh masa sebelum ini… anda boleh lihat bahawa penumpuan sudah mula berlaku,” kata Horner.

“Saya fikir apabila kita sampai ke penghujung ’25, mungkin semua pasukan akan sangat bersatu dan kemudian kita kacau semuanya dan pergi lagi pada ’26.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment