Honda WR-V Malaysia: SUV kecil untuk menyaingi Proton X50, 119hp 1.5L i-VTEC, berharga dari RM90,000

Donna

KUALA LUMPUR, 13 Julai — Seperti yang dijanjikan awal tahun iniHonda Malaysia telah melancarkan WR-V di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini. Slot SUV terkecil syarikat di bawah HR-V dalam barisannya, memberikan cabaran paling kuat kepada crossover tempatan seperti Proton X50yang harga WR-V untuk bersaing secara langsung.

Harga dan ketersediaan Honda WR-V

Di Malaysia, WR-V (singkatan untuk Winsome Runabout Vehicle) ditawarkan dalam empat varian petrol, iaitu 1.5 S, E, V dan RS. Harga atas jalan (tidak termasuk insurans) adalah seperti berikut:

• Honda WR-V 1.5 S – RM89,900

• Honda WR-V 1.5 E – RM95,900

• Honda WR-V 1.5 V – RM99,900

• Honda WR-V 1.5 RS – RM107,900

Seperti biasa untuk kenderaan Honda yang dijual di sini, WR-V didatangkan dengan waranti lima tahun tanpa had perbatuan. Honda Malaysia merancang untuk menjual 1,300 unit sebulan dan telah menerima lebih 2,500 tempahan sejak buku pesanan dibuka pada bulan Jun.

Enjin dan transmisi Honda WR-V

Semua varian dikuasakan oleh enjin petrol empat silinder i-VTEC aspirasi semula jadi 1.5 liter yang sama, sama seperti yang anda akan dapati dalam petrol Bandar. Ia menghasilkan 89kW (119hp) dan 145Nm tork, dihantar ke roda hadapan melalui transmisi boleh ubah berterusan (CVT). Sama seperti kebanyakan kereta lain dalam segmen itu, WR-V menampilkan suspensi topang MacPherson di hadapan dan rasuk kilasan di belakang.

Saiz Ativa, kelihatan mini-HR-V

Honda Malaysia telah melancarkan WR-V di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.  — Gambar melalui SoyaCincau

Honda Malaysia telah melancarkan WR-V di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini. — Gambar melalui SoyaCincau

WR-V mungkin berharga seperti SUV segmen B, tetapi saiznya lebih hampir dengan Perodua Ativa. Malah, dua dimensi kereta adalah dalam jarak milimeter, dengan Honda berukuran 4,060mm panjang, 1,780mm lebar dan 1,608mm tinggi, dengan jarak roda 2,485mm. Berbanding HR-V yang lebih besar, WR-V adalah 270mm lebih pendek, 10mm lebih sempit dan 18mm lebih tinggi (hasil daripada jarak tanah 207mm), manakala jarak rodanya adalah 125mm lebih pendek.

Kereta itu berasaskan sedan sub-City pasaran India Honda, Amaze, dan berkongsi bonet, cermin depan dan panel pintu hadapan kereta itu. Walaupun begitu, pembuat kereta Jepun itu telah berjaya memerah sejumlah besar bahasa reka bentuk HR-V yang lebih besar ke dalam jejak yang lebih kecil, termasuk kepala dan lampu belakang trapezoid, garisan tingkap terbalik, cermin depan belakang yang condong dan pemegang pintu belakang “tersembunyi”.

Semua model mendapat lampu belakang LED, bersama lampu depan halogen pada varian asas S; V menambah lampu depan LED penuh dan lampu kabus. Mereka juga bergolek pada roda aloi perak 16 inci dengan pengecualian RS yang lebih sporty, yang mendapat aloi dua tona 17 inci. Varian “Road Sailing” juga didatangkan dengan motif jeriji “bendera cek”, plat skid hiasan perak dan sejumlah besar lencana RS. Malangnya, kami tidak mendapat pilihan bumbung hitam yang ditawarkan di pasaran lain seperti Thailand dan Indonesia.

Di bahagian dalam, WR-V mengikuti Amaze dan BR-V tujuh tempat duduk (yang kita sedia maklum tidak akan diperolehi), berkongsi reka bentuk papan pemuka yang sama, lubang udara tengah trapezoid dan penghawa dingin heksagon. Kit standard termasuk kemasukan tanpa kunci, permulaan butang tekan, skrin sentuh infotainmen tujuh inci dengan Apple CarPlay dan Android Auto, tempat duduk fabrik dan, tidak percaya untuk kereta bukan nasional pada tahun 2023, hanya dua pembesar suara.

Varian E membetulkan keseimbangan dengan empat pembesar suara, selain menawarkan paparan berbilang maklumat 4.2 inci, lampu hadapan automatik, pemulaan enjin jauh, kunci automatik berjalan kaki dan kamera undur. V menambah penghawa dingin automatik dan upholsteri kulit, manakala RS menggunakan penunjuk berurutan, pengalih dayung untuk tujuh nisbah maya CVT, enam pembesar suara dan Honda Connect untuk mengawal fungsi kenderaan dari jauh melalui telefon pintar anda.

Standard Honda Sensing kecuali untuk model asas

Dari segi keselamatan, WR-V dilengkapi dengan empat beg udara, kawalan kestabilan dan kamera titik buta LaneWatch sebagai standard, dengan E menambah suite penuh sistem bantuan pemandu Honda Sensing. Ini termasuk brek kecemasan autonomi, kawalan pelayaran adaptif (tiada Ikut Kelajuan Rendah, kerana kereta menggunakan brek tangan manual) dan bantuan pemusatan lorong untuk pemanduan separuh autonomi Tahap 2.

Juga sebahagian daripada pakej ialah amaran pelepasan hadapan dan pancaran tinggi automatik. Malangnya, anda perlu naik ke RS untuk mendapatkan beg udara tirai, dengan jumlah enam beg udara. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment