Hitech berusaha untuk memasuki F1 mulai 2026 dengan sokongan Kazakh

Donna

LONDON, 26 Jun — Pasukan lumba Britain Hitech telah memohon untuk menyertai pasukan dalam Formula Satu mulai 2026 dengan pelaburan daripada ahli perniagaan bilionair Kazakhstan, Vladimir Kim.

Hitech Global Holdings, yang memiliki dan mengendalikan Hitech Grand Prix, dalam satu kenyataan hari ini berkata ia telah bersetuju penjualan 25 peratus kepentingan kepada Kim.

Grand Prix Hitech kini bersaing dalam siri junior Formula Dua, Tiga dan Empat dan menggaji lebih daripada 150 orang di Silverstone.

Pemandu Hitech sebelum ini termasuk Nikita Mazepin Rusia, yang bapa jutawannya Dmitry adalah penaja sehingga pengenaan sekatan berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

“Pada 2023, selepas 20 bulan perancangan dan persediaan yang menyeluruh di pangkalan Silverstonenya, Hitech membuat permohonan untuk menyertai kejohanan dunia Formula Satu FIA mulai musim 2026,” kata syarikat itu di laman webnya.

Ia berkata langkah itu “akan melengkapkan tangga satu tempat duduknya dan menunjukkan bahawa Hitech mempunyai semua orang, pengalaman dan sumber yang sesuai untuk bersaing bersama pasukan terbaik di dunia.”

Badan induk Formula Satu, FIA, pada Februari memulakan proses permohonan rasmi untuk mengenal pasti satu atau lebih pasukan baharu yang berminat untuk menyertai pada 2025, 2026 atau 2027 tetapi tiada keputusan diumumkan.

Andretti Global dan General Motors yang berpangkalan di AS juga sedang berusaha untuk bersaing menggunakan jenama Cadillac. — Reuters

Related Post

Leave a Comment