Hegerberg berharap untuk perubahan dalam nasib ketika Norway bersedia untuk penggantian Switzerland dalam Piala Dunia Wanita

Donna

AUCKLAND, 25 Julai ― Penyerang Norway Ada Hegerberg berharap pasukannya dapat mengubah arus dengan kemenangan ke atas Switzerland dalam pertembungan Piala Dunia Wanita mereka di Hamilton hari ini dan nampaknya jurulatih Hege Riise bersedia untuk menggoncang skuadnya selepas kekalahan mereka kepada New Zealand.

Tuan rumah bersama Piala Dunia mengejutkan Norway dengan gol awal pada separuh masa kedua perlawanan pembukaan kejohanan Khamis lalu untuk mencatat kemenangan pertama Piala Dunia pada percubaan ke-16 mereka.

Penyiar negara Norway, NRK melaporkan pada hari Isnin bahawa gandingan Barcelona yang memenangi Liga Juara-Juara pemain sayap Caroline Graham Hansen dan pemain tengah Ingrid Syrstad Engen akan diturunkan ketika pasukan Riise menuju kemenangan yang amat diperlukan.

Hegerberg, yang kembali dari buangan sendiri untuk Kejohanan Eropah tahun lalu hanya untuk melihat pasukannya dimalukan 8-0 oleh England dan tersingkir di peringkat kumpulan, mengakui Norway kehabisan peluang untuk mengawal nasib mereka sendiri.

“Kami telah meletakkan diri kami dalam kedudukan yang sukar, (tetapi) pada masa yang sama, ia adalah perlawanan bola sepak dan keadaan boleh berubah dengan pantas, dan secara peribadi itulah sebabnya saya tidak sabar-sabar untuk perlawanan ini,” kata Hegerberg pada sidang media pada Isnin.

“Saya banyak berfikir tentang bagaimana saya boleh beraksi sebaik mungkin dan bagaimana kami boleh menang. Saya cuba bersikap positif. Ia menjadi sangat serius pada masa-masa seperti ini, kami perlu menikmati bola sepak,” tambah pemain berusia 28 tahun itu.

Graham Hansen telah pulih daripada sakit tekak yang menyebabkan dia tidak berlatih selama beberapa hari tetapi nampaknya dia dan Engen, yang dibiarkan terdedah sebagai pivot tengah Norway menentang New Zealand, akan digugurkan.

“Dia pemain yang sangat penting bagi kami dan penting untuk semua orang cergas, itu tidak selalu diberikan,” kata Hegerberg mengenai Graham Hansen.

Selepas pusingan pertama perlawanan, Switzerland mengungguli Kumpulan A dengan perbezaan gol di hadapan tuan rumah bersama New Zealand, dengan Norway di tempat ketiga dan Filipina di tempat keempat, dan pertahanan Tuva Hansen berkata sudah tiba masanya untuk Norway menunjukkan diri mereka yang sebenar.

“Ia akan menjadi perlawanan yang sukar, tetapi saya tidak sabar untuk perlawanan seterusnya supaya kami dapat membuktikan betapa bagusnya kami sebenarnya,” kata Hansen kepada pemberita. “Kami mahu menunjukkan budaya Norway dan ia sepatutnya sukar untuk menentang kami.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment