Harman bersedia untuk kegemilangan Terbuka British walaupun Rahm mencatat rekod

Donna

HOYLAKE, 23 Julai — Pemain Amerika Syarikat Brian Harman mengetepikan tekanan yang dikenakan oleh Jon Rahm yang mencatat rekod 63 untuk mendahului lima pukulan ke pusingan akhir Terbuka British.

Walaupun dua bogey pada awal pusingan ketiganya semalam, Harman, yang tidak pernah memenangi kejuaraan utama, bangkit dengan empat birdie untuk menembak 69 dan bergerak ke 12 di bawah par.

Tiada pemain yang mendahului lima pukulan menuju ke pusingan akhir kejohanan utama sejak pemain Perancis Jean van de Velde yang terkenal tumbang di lubang terakhir Terbuka British 1999.

Naib juara tahun lalu Cameron Young adalah pencabar terdekat Harman dengan tujuh bawah selepas pusingan ketiga 66 pemain Amerika itu.

Tetapi juara Masters, Rahm yang menghasilkan pusingan yang menonjol dalam kejohanan itu setakat ini, mengambil enam pukulan di belakang sembilan untuk mengekalkan peluangnya untuk kejohanan utama ketiga.

Harman, ranking ke-26 dunia, telah keluar dari padang dengan pusingan kedua menakjubkan 65 dalam keadaan sukar pada hari Jumaat.

Tetapi hujan berterusan yang melembutkan laluan Diraja Liverpool untuk hari yang mencatatkan markah rendah memberi peluang kepada kumpulan pengejar untuk menutup, terutamanya apabila Harman memulakan permainan yang cemas.

Pemain berusia 36 tahun itu hanya melepaskan satu pukulan dalam 36 lubang pembukaannya, tetapi melepasi pukulan pertama dan keempat apabila kelebihannya dipotong kepada dua pukulan pada satu peringkat.

Bagaimanapun, pukulan pukulan lancar Harman tidak lama lagi menemui julatnya apabila dia kembali ke paras par untuk hari itu mengikut giliran, dengan birdie pada lima dan sembilan.

Birdie berturut-turut pada 12 dan 13 memusingkan skru sebelum naik dan turun yang mengagumkan untuk menjimatkan par pada akhirnya.

“Adalah sangat mudah untuk membiarkan roda mula berputar dan benar-benar membiarkannya hilang kawalan, tetapi saya hanya menggandakan rutin saya,” kata Harman. “Sangat bangga dengan cara saya bertahan di sana.”

Young hanya dinafikan Claret Jug 12 bulan lalu oleh Cameron Smith yang menyamai jumlah rekod 20 di bawah par di St Andrews.

Pemain berusia 26 tahun itu menunjukkan kemahirannya dalam golf pautan sekali lagi dengan enam birdie.

Rahm dalam gulungan

Rahm hampir mengelak terlepas potongan pada hari Jumaat selepas pusingan 74 dan 70.

Pemain nombor tiga dunia itu kecewa dengan kekejaman 82 bunker milik Diraja Liverpool semasa pusingan pertamanya dan terlepas empat putt pendek pada pukulan keduanya ketika dia menyelinap ke hujung minggu dengan kelebihan dua.

Tetapi dia bangkit dengan cara yang menakjubkan – terlepas untuk memadankan markah terendah dalam sejarah kejohanan utama dengan satu pukulan.

“Itu pusingan terbaik yang pernah saya mainkan dalam kursus pautan,” kata Rahm.

“Rasanya sangat bagus, tetapi banyak kerja yang perlu dilakukan esok.”

McIlroy pudar

Rory McIlroy mempunyai galeri besar berikutan pemain Ireland Utara itu percaya dia boleh menamatkan kemarau besar selama sembilan tahun apabila dia mengumpul tiga pukulan dalam lima lubang pembukaan untuk beralih ke empat lubang.

Tetapi pemain nombor dua dunia itu gagal membina momentum itu apabila dia bermain di 13 lubang terakhir pada satu lawan untuk kekal sembilan pukulan di belakang pendahuluan di bawah tiga.

Tommy Fleetwood kegemaran di rumah juga mengalami hari yang mengecewakan walaupun mendapat sokongan padu daripada penduduk tempatan.

Lelaki Inggeris itu, yang berasal dari Southport berdekatan, berada pada tahap par untuk hari itu untuk duduk dalam kumpulan lima kuat dengan lima bawah.

Itu termasuk Viktor Hovland, selepas pemain nombor lima dunia itu meledak 66 untuk kekal dalam perebutan gelaran utama pertamanya.

Pemain nombor satu dunia Scottie Scheffler tidak akan menambah kejohanan utama tunggalnya di Masters 2022.

Pusingan satu atas par untuk pemain Amerika itu semalam melonjakkan dia kepada empat lebih untuk kejohanan itu.

Pemenang Kejuaraan PGA Brooks Koepka juga berada di kedudukan empat lebih selepas 72.

Hanya pusingan rekod Rahm mengatasi Alex Fitzpatrick yang ke-65, abang kepada juara Terbuka AS 2022, Matt Fitzpatrick.

Alex, empat tahun muda Matt, berada di ranking 561 dunia, tetapi akan bermula pada hari Ahad dua pukulan di hadapan abangnya di bawah empat. — AFP

Related Post

Leave a Comment