Hannah Yeoh: Keputusan September mengenai nasib atlet Road to Gold yang berprestasi rendah

Donna

PUTRAJAYA, 20 Julai — Atlet Road to Gold (RTG) yang berprestasi rendah akan mengetahui pada September sama ada mereka dikekalkan atau digugurkan daripada program Olimpik.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata jawatankuasa penilaian program itu akan bermesyuarat bagi membincangkan prestasi atlet dalam program RTG yang diperkenalkan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) pada Mac lalu dalam usaha negara memburu pingat emas pertama di Sukan Olimpik.

“Kami mempunyai penasihat teknikal dan bekas atlet dalam RTG yang kami tubuhkan untuk dua kitaran Olimpik (Olimpik Paris dan Olimpik Los Angeles) yang berperanan memberi khidmat sokongan kepada atlet.

“Mereka (atlet) memerlukan sokongan untuk mencapai keputusan, sebab itu kita beri masa sehingga September untuk jurulatih menjalankan tugas mereka (melatih atlet),” katanya pada sambutan ulang tahun ke-30 kedai Runcit Sukan Al-Ikhsan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai hambar pemain perseorangan lelaki profesional negara Lee Zii Jia, yang ditunjukkan penyingkiran awal apabila tewas kepada pemain Hong Kong Ng Ka Long pada pusingan pertama Terbuka Korea 2023 di Stadium Jinnam, Yeosu, di Korea Selatan semalam.

Ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong merupakan seorang lagi atlet RTG yang berprestasi rendah selepas gagal melepasi pusingan kelayakan acara haiwan kesayangannya, 10 meter (m) platform wanita pada Kejohanan Akuatik Dunia 2023 di Fukuoka, Jepun pada Selasa.

Dalam perkembangan lain, Hannah berkata Malaysia tidak berhasrat untuk mengambil alih sebagai pengganti negeri Victoria di Australia yang telah menarik diri sebagai tuan rumah Sukan Komanwel 2026.

“Apa yang kita bincangkan sekarang ialah penganjuran Sukan SEA 2027. Kami sedang membuat persiapan untuk menyiapkan kertas kerja dan membentangkannya kepada Kabinet untuk memastikan kami mempunyai dana yang mencukupi.

“Kita perlu tahu secara mendalam mengapa Australia menarik diri, kita tidak boleh mengatakan bahawa kerana Australia menarik diri, ini adalah peluang untuk kita. Jika Australia tidak mampu…, adakah kita mampu melaksanakannya?” dia berkata.

Semalam, media melaporkan Victoria memutuskan untuk menarik diri sebagai tuan rumah Sukan Komanwel 2026 kerana kos penganjuran yang tinggi. — Bernama

Related Post

Leave a Comment