Hannah Yeoh: Kementerian Sukan akan bertemu jawatankuasa program ‘Road To Gold’ esok

Donna

KOTA BARU, 17 Jun — Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan bertemu jawatankuasa “Road To Gold” (RTG) pada Isnin di Putrajaya, bagi membincangkan setiap aspek berkaitan keperluan dan permintaan atlet yang terlibat dalam program itu.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata isu itu perlu diberi pertimbangan sewajarnya bagi memastikan atlet yang terlibat dalam program RTG akan dapat meneruskan pencarian mereka untuk pingat emas yang sukar dicapai dalam Sukan Olimpik dan memenangi pingat emas pertama negara di Paris 2024. Sukan Olimpik.

“Semua permintaan daripada atlet, termasuk pelumba basikal trek ace negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang akan dibincangkan semasa mesyuarat pada Isnin,” kata Hannah.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Belia Negara Peringkat Kelantan 2023 di Stadium Sultan Muhammad IV di sini hari ini dengan dihadiri Wan Roslan Wan Hamat yang merupakan pengerusi jawatankuasa Belia, Sukan dan NGO negeri.

Chef-de-Mission (CDM) untuk kontinjen Malaysia yang akan bertanding di Olimpik Paris 2024, Datuk Hamidin Mohd Amin telah memberi jaminan kepada atlet yang terlibat dalam program “Road To Gold” bahawa permintaan mereka akan dibawa ke perhatian Belia. dan Menteri Sukan untuk pertimbangan.

Dalam perkembangan lain, Hannah berkata program Rakan Muda akan dilancarkan pada 24 Jun ini, dan dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi, Selangor.

“Program Rakan Muda akan dianjurkan dan diuruskan secara sistematik dan golongan belia yang terlibat dalam program itu akan diberi ganjaran sewajarnya.

“Kementerian juga akan menyediakan peruntukan RM500,000 kepada kerajaan negeri Kelantan untuk menganjurkan aktiviti berkaitan sukan komuniti bagi memastikan belia di negeri ini terus aktif dan sihat,” katanya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment