Hannah Yeoh: Geran Padanan Sukan untuk membantu persatuan menganjurkan kejohanan untuk meningkatkan kedudukan atlet

Donna

MELAKA, 21 Julai — Pemberian Pemberian Padanan Sukan (GPS) sebanyak RM40 juta yang diperkenalkan kerajaan tahun ini adalah bagi membantu atlet meningkatkan ranking menerusi kejohanan antarabangsa anjuran persatuan masing-masing, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Beliau berkata langkah itu akan membolehkan mereka membandingkan prestasi mereka dengan atlet dari negara lain.

“Semasa sesi town hall yang kita lakukan bersama atlet sebelum ini, mereka memberi maklum balas bahawa mereka memerlukan lebih banyak kejohanan untuk meningkatkan ranking dan mengukur prestasi mereka dengan atlet di negara lain.

“Sebab itu kami memperkenalkan geran padanan ini untuk membantu persatuan sukan menganjurkan kejohanan sebegitu,” katanya sambil menambah penganjuran kejohanan bertaraf dunia juga akan memberi manfaat kepada negeri tuan rumah dari segi ekonomi.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Kejohanan Karate Asia ke-19 dan Kejohanan Karate Para Asia edisi ke-2 di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) Ayer Keroh di sini hari ini.

Kejohanan yang dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah itu turut dihadiri Presiden Persekutuan Karate Dunia (WKF) Antonio Espinos, Presiden Persekutuan Karate Asia (AKF) Mej Jen Nasser Alrazooqi dan Presiden Persekutuan Karate Malaysia (MAKAF), Datuk Nur Azmi Ahmad.

Sementara itu, Hannah mengucapkan tahniah kepada penerjun Bertrand Rhodict Lises kerana menjadi atlet Malaysia pertama yang menempah slot secara merit ke Sukan Olimpik Paris 2024 selepas menamatkan saingan di peringkat 10 akhir dalam acara 10m platform pada Kejohanan Akuatik Dunia 2023.

Dalam pertandingan yang diadakan di Fukuoka Prefectural Pool, Jepun, Rhodict melengkapkan separuh akhir dengan 420.70 mata untuk diletakkan di tempat ke-10 daripada 18 peserta, menurut laman web kejohanan, worldaquatics.com.

Kejayaan itu menyaksikan penerjun berusia 18 tahun itu cemerlang meletakkan dirinya dalam kalangan 12 kumpulan kelayakan terbaik di peringkat separuh akhir yang akan beraksi di final sekali gus layak ke Paris. — Bernama

Related Post

Leave a Comment