Hannah Yeoh akan mendapatkan tiga kali ganda peningkatan insentif Shakam pada mesyuarat Kabinet

Donna

KUALA LUMPUR, 13 Julai ― Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berjanji akan memperjuangkan saranan supaya nilai insentif Skim Hadiah Kemenangan Sukan (Shakam) dinaikkan tiga kali ganda mulai 2024.

Hannah berkata dengan sokongan Timbalan Perdana Menteri (TPM) Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, beliau akan membangkitkan perkara itu dalam mesyuarat Kabinet supaya peruntukan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dapat ditambah tahun depan.

“Kami akan meningkatkan usaha untuk meningkatkan insentif kerana zaman sekarang berbeza. Kita kena lihat bagaimana kita boleh memberi ganjaran yang lebih besar kepada atlet.

“Kita tahu jika dibandingkan dengan negara (jiran) lain, ia tidak setinggi mereka, tetapi seperti yang dikatakan TPM, kita perlu berusaha untuk ganjaran yang lebih tinggi untuk menggalakkan atlet kita,” katanya selepas majlis penyampaian Shakam berjumlah RM2 .4 juta malam tadi.

Hannah berkata kementeriannya juga akan melihat cara untuk menggalakkan penglibatan lebih besar syarikat swasta dalam menyediakan insentif kepada atlet seperti memberi pelepasan cukai kepada syarikat dalam pembentangan Bajet akan datang.

Terdahulu, Ahmad Zahid dalam ucapannya pada majlis itu menyarankan agar nilai ganjaran Shakam dinaikkan tiga kali ganda pada 2024 sebagai galakan kepada atlet yang mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Katanya, beliau merasakan insentif ketika ini tidak mencukupi berbanding pencapaian atlet negara yang semakin meraih anugerah pada setiap acara sukan.

Ahmad Zahid turut menyuarakan harapan dan keyakinan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan insentif tambahan untuk sektor sukan dalam pembentangan Bajet 2024 pada Oktober.

Mengikut kadar ganjaran Shakam sedia ada, pemenang pingat emas di Sukan Olimpik dan Paralimpik akan menerima RM1 juta, manakala pingat perak dan gangsa masing-masing layak menerima RM300,000 dan RM100,000.

Bagi Sukan Komanwel, Asia dan Para-Asia, pemenang pingat akan menerima RM80,000 (emas), RM40,000 (perak) dan RM20,000 (gangsa), manakala pemenang di Sukan Para SEA dan Asean akan menerima RM20,000 (emas), RM3,000 (perak) dan RM1,000 (gangsa).

Daripada RM2.4 juta insentif Shakam yang disampaikan malam tadi, RM1.2 diberikan kepada pemenang pingat di Sukan SEA Kemboja, RM1.18 juta kepada kontinjen Sukan Para Asean dan buat pertama kalinya, RM95,500 diberikan kepada kontinjen ke Sukan Olimpik Khas 2023 di Berlin, Jerman. ― Bernama

Related Post

Leave a Comment