Hamilton mengetuai Russell dalam Mercedes satu-dua dalam latihan Kanada

Donna

MONTREAL, 17 Jun — Lewis Hamilton yang optimis menunjukkan kepantasan dan kepantasannya semalam apabila dia mengetuai George Russell menaiki Mercedes satu-dua dalam sesi latihan sehari yang terputus dan terganggu di Grand Prix Kanada.

Juara dunia tujuh kali itu mendahului masa dalam pusingan terbaik satu minit dan 13.718 saat untuk menewaskan rakan sepasukannya dengan 0.027 saat, kedua-duanya memanfaatkan keadaan trek terbaik sebelum hujan lebat menyekat aksi di Litar Gilles Villeneuve .

“Itu mungkin litar terhebat yang pernah kami lalui sejak sekian lama,” kata Hamilton. “Dan ia adalah hari yang pelik. Kami terlepas sesi pertama kerana masalah dengan CCTV litar atau sesuatu dan saya berasa tidak sedap hati dengan peminat.

“Bandar di sini benar-benar mengepam dan terdapat begitu ramai orang di luar sana, tetapi saya gembira kami akhirnya dapat keluar dan ia bagus untuk mempunyai satu setengah jam walaupun kami tidak menggunakan masa itu secara optimum.

“Tetapi trek ini. Saya suka tempat ini. Trek ini mega. Dari saat anda meninggalkan pitlane — ia jahat. Kereta saya bukanlah yang terhebat, tetapi bukan yang terburuk setakat ini dan secara besar-besaran lebih baik daripada tahun lepas.

“Ia sangat beralun. Kami perlu meningkatkan kawalan tunggangan dan keseimbangan di selekoh dan kami sepatutnya baik-baik saja.”

Hamilton telah menang tujuh kali di Kanada, rekod yang dikongsinya dengan Michael Schumacher. Hamilton tanpa kemenangan sejak Grand Prix Arab Saudi 2021, yang terakhir daripada rekod 103 kemenangannya.

Lewis Hamilton dari Great Britain memandu (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team W14 di landasan semasa latihan menjelang Grand Prix F1 Kanada di Litar Gilles Villeneuve di Montreal 16 Jun 2023. — Gambar oleh Alex Bierens de Haan/Getty Images melalui AFP

Lewis Hamilton dari Great Britain memandu (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team W14 di landasan semasa latihan menjelang Grand Prix F1 Kanada di Litar Gilles Villeneuve di Montreal 16 Jun 2023. — Gambar oleh Alex Bierens de Haan/Getty Images melalui AFP

Pengarah teknikal pasukan Mercedes Hamilton, James Allison, mengecilkan jangkaan walaupun berjaya dan hanya 12 hari selepas menamatkan podium berganda di Sepanyol.

“Senang berada di hadapan dan bukan di belakang, tetapi jangan terlalu banyak membaca mengenainya,” katanya kepada Sky Sports F1. “Kami melakukan kerja jangka panjang kami dahulu dan larian pendek kami pada penghujung, apabila trek adalah yang terbaik sebelum hujan.”

Russell menambah: “Nampaknya ia akan menjadi basah (Sabtu) jadi mari kita lihat apa yang ia bawa dan cuba dan dapatkan keputusan yang besar di sini.”

Pada hari yang luar biasa, sesi pembukaan telah dikurangkan kepada lima minit tindakan berikutan kegagalan teknikal sistem CCTV litar — satu langkah yang menyebabkan penganjur memutuskan untuk melanjutkan sesi kedua kemudian selama 30 minit.

Pembalap Ferrari, Carlos Sainz dan rakan sepasukannya, Fernando Alonso, juara dua kali Aston Martin, berada di tempat ketiga dan keempat terpantas di hadapan Charles Leclerc dalam Ferrari kedua dan juara bertahan dunia berganda Max Verstappen dari Red Bull.

Verstappen, pendahulu perlumbaan kejuaraan tahun ini, tidak terganggu dengan kejadian yang tidak dijangka semalam.

Beliau berkata keretanya masih belum disiapkan lagi untuk sekatan dan bonggol trek.

“Tetapi dengan cuaca, saya fikir kami menjangkakan ada beberapa lagi kejutan yang akan datang pada hujung minggu ini.”

Valtteri Bottas berada di tempat ketujuh untuk Alfa Romeo di hadapan Sergio Perez dalam Red Bull kedua, wira tempatan Lance Stroll dalam Aston Martin kedua dan Pierre Gasly dari Alpine, yang kegagalan aci pemacunya pada sesi pembukaan menyebabkan bendera merah asal yang menamatkan sesi itu. — AFP

Related Post

Leave a Comment