Hamilton memuji Norris, McLaren dan merekodkan penonton di tempat sendiri

Donna

SILVERSTON, 10 Julai — Lewis Hamilton memuji rakan senegaranya dari Britain, Lando Norris dan rekod penonton di Silverstone semalam selepas dia menduduki tempat ketiga untuk Mercedes dalam perlumbaan Grand Prix Britain yang menggemparkan dan tegang.

Juara dunia tujuh kali itu, pemenang rekod lapan kali di acara rumahnya, mencatatkan penamat podium ke-14 dalam perlumbaan Britain selepas mengejar Norris dalam perlawanan akhir yang berang.

Juara dunia berganda bertahan Red Bull, Max Verstappen menang untuk mencatat kemenangan Grand Prix British pertamanya, keenam berturut-turut dan rekod pasukan itu menyamai ke-11 dalam perlumbaan berturut-turut.

Hamilton, yang berkongsi podium dengan Norris membawa dua warga Britain dalam tiga teratas di tempat sendiri buat kali pertama sejak 1999, berkata tenaga orang ramai telah mendorongnya.

“Pertama, saya tidak melakukannya – orang ramai melakukannya,” dia menjawab semasa wawancara selepas perlumbaan, merujuk kepada kehadiran 160,000 Ahad dan jumlah hujung minggu 480,000.

“Sekali lagi Silverstone mempamerkan persembahan yang hebat. Kami mempunyai orang ramai yang paling ramai di sini. Terima kasih kepada semua yang menyokong. Saya merasakan tenaga, saya merasakan sokongan dan ia juga sebab kami kembali ke sana.

“Tahniah kepada Lando dan McLaren. Itulah keluarga saya, tempat saya mula-mula bermula. Untuk melihat mereka di atas sana kelihatan begitu kuat.

“Perkara itu (kereta McLaren) begitu laju di selekoh. Saya tidak dapat bersaing. Kami mempunyai pertempuran yang baik pada permulaan semula. Permulaan itu tidak begitu hebat untuk saya, tetapi jangka masa panjang pada medium adalah baik.”

Mengenai pemulihan Mercedes daripada kemerosotan dalam prestasi dalam mengejar pasukan Red Bull yang kelihatan tidak dapat dikalahkan yang telah memenangi semua 10 perlumbaan musim ini dan 11 berturut-turut untuk menyamai pencapaian McLaren pada 1988, dia menambah: “Kami tidak begitu jauh.

“Kami hanya perlu terus berusaha. Kita boleh tangkap lelaki di hadapan.”

Katanya, dia kagum bukan sahaja dengan bakat Norris, tetapi juga kepantasan kereta McLarennya yang dinaik taraf.

“Sebaik sahaja dia melalui pusingan 13 dan 14, dia sudah tiada. Kami mempunyai prestasi yang baik dan banyak kepantasan dan kami mempunyai pertempuran yang baik!

“Tetapi saya sangat gembira untuk mendapat tempat ketiga. Terima kasih yang tidak terhingga kepada pasukan saya. Kami mempunyai hentian pit yang hebat, dan hujung minggu yang hebat…. Saya suka orang ramai ini!”

Berpaling untuk bercakap kepada penonton yang duduk di grandstand bertentangan dengan pit, tempat wawancaranya berlangsung, dia menambah: “Ia terus menjadi penghormatan untuk berlumba dan mewakili anda semua.

“Kami akan terus mendesak. Terima kasih banyak atas sokongan. Saya harap anda mempunyai hari yang hebat.” — AFP

Related Post

Leave a Comment