Hamilton memberi amaran kepada Mercedes supaya mematuhi ‘panggilan bangun’ McLaren

Donna

SILVERSTONE, 9 Julai — Lewis Hamilton berkata prestasi mantap McLaren dalam kelayakan di Grand Prix Britain seharusnya bertindak sebagai “panggilan bangun” kepada bekas juara Mercedes.

Juara tujuh kali dan rakan sepasukan George Russell berada di tempat ketujuh dan keenam, tetapi lebih daripada empat persepuluh saat di luar rentak yang ditetapkan oleh pemain tiang Max Verstappen dalam Red Bull miliknya.

Juara dunia berganda bertahan dan pendahulu siri lari itu adalah yang terpantas, dua persepuluh saat di hadapan Lando Norris dari McLarens dan pemain baru Australia Oscar Piastri, yang kedua dan ketiga.

“Ia bukan satu tamparan,” kata Hamilton, yang telah memenangi perlumbaan British dengan rekod kelapan kali.

“Ia hanya panggilan bangun untuk kami. Orang lain telah mengatasi kami dan kami perlu melakukan lebih banyak lagi.”

Hamilton menambah bahawa dia menjangkakan ia menjadi perlumbaan yang sukar untuk Mercedes dan dia menjangkakan bergelut untuk menewaskan McLarens.

“Sudah tentu saya akan cuba dan optimis dan kami akan melakukan yang terbaik, tetapi secara realistik, saya tidak pasti. Kami akan mengetahuinya. Sukar untuk melepasi dua Ferrari — dan kemudian kami mempunyai dua McLaren di luar sana. Ia akan menjadi perlumbaan yang sukar.”

Hamilton juga mencadangkan bahawa banyak peningkatan besar McLaren yang sangat dikemas kini dalam prestasi datang daripada menghasilkan bahagian aerodinamik yang hampir sama dengan kereta Red Bull.

“Jika anda melihat kereta itu, ia masuk akal,” katanya. “Saya sangat gembira untuk mereka. Mereka telah mengalami larian yang teruk begitu lama jadi untuk kembali ke sana adalah benar-benar hebat untuk dilihat.”

Hamilton memulakan kerjaya Formula Satunya dengan McLaren dan memenangi gelaran pertamanya bersama mereka pada 2008.

Dia menambah: “Jika anda hanya meletakkannya bersama Red Bull, ia kelihatan sangat serupa di bahagian sisi dan ia berfungsi. Ia adalah hebat. Kami kini mempunyai satu lagi pasukan dalam gabungan, itulah yang kami mahu lihat dalam sukan ini.”

Russell berkata bahawa data pasukan menunjukkan jurang yang besar untuk Mercedes antara prestasi jangkaan mereka dalam kelayakan dan dalam perlumbaan hari ini.

Beliau berkata Mercedes telah meramalkan mereka akan layak di tempat ke-17 dan ke-18, tetapi telah menunjukkan rentak menjadi ketiga dan keempat terpantas dalam perlumbaan, dalam larian panjang, semasa sesi latihan bebas kedua.

“Angka kami menunjukkan kami berada di tangga ke-17 dan ke-18 dalam kelayakan semalam (Jumaat),” katanya. “Dan ketiga dan keempat dalam trim perlumbaan dalam FP2. Jadi, jelas kami telah membuat beberapa penambahbaikan.

“Saya agak kecewa melihat kami hanya separuh persepuluh daripada P3, yang pastinya luar biasa, tetapi pusingan saya terasa hebat.”

Dia memuji McLaren atas kejayaan mereka dengan peningkatan mereka. “Syabas kepada McLaren,” katanya. “Mereka datang entah dari mana dan mereka tidak diketahui untuk esok… jadi mari kita lihat.” — AFP

Related Post

Leave a Comment