Haiwan menjadi teman penyembuhan di hospital Mexico

Donna

BANDARAYA MEXICO, 17 Julai — Alessia Ramos yang berusia sembilan tahun membelai seekor hamster dengan lembut di hospital Mexico di mana haiwan daripada burung parkit Australia hingga Siberian Husky digunakan untuk menyediakan terapi kesihatan mental.

“Ia membantu saya melegakan kebimbangan saya, mengawal emosi saya, untuk berehat dan lebih fokus,” kata Ramos, yang telah didiagnosis dengan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian, atau ADHD.

Lapan anjing juga merupakan antara ahli terapi berbulu di Pusat Kebangsaan untuk Kesihatan Mental dan Penjagaan Paliatif di Mexico City.

Harley, Pug berusia lima tahun, kehilangan matanya dalam kemalangan tetapi pulih dengan cepat, kata doktor Lucia Ledesma, ketua perkhidmatan kesihatan mental di Institut Keselamatan Sosial dan Perkhidmatan untuk Pekerja Negeri, agensi di mana hospital itu adalah sebahagian.

Harley

Harley “El Tuerto”, anjing baka Pug, digambarkan di Pusat Kebangsaan bagi Kesihatan Mental dan Penjagaan Paliatif ISSSTE di Mexico City pada 7 Julai 2023. — Gambar AFP

“Kami mengikuti contoh ketabahan dalam menghadapi kesukaran. Dia seekor anjing yang melakukan segala-galanya, tanpa halangan,” katanya.

Kemudahan itu adalah satu-satunya hospital awam di Mexico yang menggunakan haiwan untuk merawat penyakit mental, walaupun terapi sedemikian juga diamalkan di negara lain.

“Hubungan dengan haiwan menghasilkan perubahan neuropsikologi yang kuat yang menyumbang kepada merendahkan keadaan tekanan dan kebimbangan, serta memberi manfaat kepada proses kognitif yang lain,” kata Ledesma.

Harley menjadi terkenal di Mexico apabila dia memasuki wad Covid-19 dengan memakai sut pelindung, kasut but dan cermin mata untuk meningkatkan semangat kakitangan perubatan yang bekerja berjam-jam jauh dari keluarga mereka.

“Ia adalah satu-satunya campur tangan yang dibantu haiwan di dunia dalam kawasan Covid,” kata Ledesma.

“Ada anjing di hospital di negara lain, tetapi mereka tidak pernah memasuki zon Covid. Kami telah menerima pengiktirafan antarabangsa.”

Silvia Hernandez pertama kali bertemu Harley ketika dia bekerja sebagai jururawat semasa wabak itu, yang menyebabkan dia mengalami masalah kesihatan mental yang masih menjalani terapi.

“Dia datang terus kepada saya, seolah-olah dia mengenali saya, seolah-olah kami kawan baik,” katanya.

“Kami dapat melihat rakan sekerja menjadi emosi dan merasakan cinta itu, isyarat Harley untuk melepaskan ketegangan mereka. Sebahagian daripada mereka menangis,” kata Hernandez.

Kini terdapat program penjagaan diri dan kesihatan mental “Harley dan rakan-rakannya” dan juga komik yang diedarkan di sekolah awam.

“Todd”, seekor anjing Siberian Husky, berinteraksi dengan Oscar Orozco, seorang doktor kecemasan, semasa sesi terapi di Pusat Kebangsaan bagi Kesihatan Mental dan Penjagaan Paliatif ISSSTE di Mexico City pada 11 Julai 2023. — Gambar AFP

Ia bertujuan untuk menggalakkan kesihatan mental, mencegah atau mengesan komplikasi dan campur tangan dalam masalah yang sudah didiagnosis, kata Ledesma.

Atribut yang paling penting untuk anjing terapi ialah perangai yang tenang dan kesediaan untuk berinteraksi dengan manusia, jelasnya.

Kemasyhuran Harley membawa kepada firma aksesori makanan dan anjing yang menawarkan produk mereka secara percuma dan ingin mendapat manfaat daripada profil tingginya.

“Harley, dalam personaliti doggy yang tiada tandingan itu, menolak semua tawaran. Dia memberitahu mereka: ‘Kerja saya benar-benar kemanusiaan,’” Ledesma bergurau. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment