Gundogan sedia menjadi mentor kepada pemain tengah muda Barca

Donna

BARCELONA, 17 Julai — Pemain tengah baharu Barcelona, ​​Ilkay Gundogan berkata ia adalah satu keputusan mudah untuk menyertai kelab gergasi Sepanyol itu terutamanya kerana peranan yang dia jangkakan untuk diambil sebagai mentor untuk skuad muda pasukan itu.

Pemain antarabangsa Jerman itu, 32, telah dibentangkan di kemudahan latihan Barcelona hari ini, selepas menandatangani kontrak dua tahun secara percuma selepas berlepas dari Manchester City.

Dia mengetuai kelab Inggeris itu untuk memenangi treble Liga Perdana, Piala FA dan Liga Juara-Juara musim lalu, menamatkan tempoh tujuh tahun yang berjaya di England di mana dia memenangi 12 trofi utama secara keseluruhan.

Ketika ditanya mengenai pemain muda dan bakat Barcelona di bahagian tengah terutamanya, Gundogan berkata dia mempunyai banyak perkara untuk ditawarkan kepada pasukan dengan pengalamannya.

“Mereka luar biasa, Gavi, Pedri, Luuk De Jong… Saya datang dengan lebih banyak pengalaman kerana hidup dan kerjaya saya tidak mudah dan saya fikir pengalaman saya boleh banyak membantu,” kata Gundogan pada sidang media.

“Mereka adalah kumpulan pemain muda yang sangat berbakat yang melakukan perkara yang lebih baik daripada saya. Jika saya boleh memberi mereka sekurang-kurangnya 1 peratus, saya akan gembira.

“Walaupun saya lebih tua, saya bersedia untuk menghadapi cabaran dan masih banyak yang perlu saya buktikan.”

Setelah bekerja di bawah bekas pengurus Barca Pep Guardiola di City, Gundogan menjangkakan peralihan yang mudah untuk kehidupan di juara LaLiga itu dengan pengurus Xavi Hernandez.

“Gayanya hampir sama dengan apa yang saya mainkan di City,” katanya.

“Guardiola dan Xavi sangat serupa. Saya merasakan hubungan dengan Xavi dari saat pertama kami bercakap. Apabila saya bercakap dengannya, saya tahu mereka berada di landasan yang betul.

“Ia adalah pasukan yang luar biasa dan peluang untuk dapat bermain dalam liga yang berbeza dan di negara yang berbeza.

“Kami akan cuba memperjuangkan kejuaraan Liga Juara-Juara. Adalah menjadi tanggungjawab untuk memakai baju ini dan saya akan cuba memberikan yang terbaik untuk memenangi sebanyak mungkin kejuaraan.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment