Gundogan raih habuan besar, perpindahan ke Barca selepas 7 tahun lakon Man City

Donna

Barcelona mengumumkan secara rasmi menandatangani pemain Manchester City Ilkay Gundogan pada hari Isnin (26/6) petang WIB.

Menurut laman web rasmi kelab, Barcelona dan Gundogan telah mencapai persetujuan mengenai kontrak. Pemain yang kontraknya akan tamat di Manchester City telah dikontrak selama dua tahun dengan pilihan untuk dilanjutkan selama satu tahun.

“FC Barcelona dan Ilkay Gundogan telah mencapai persetujuan untuk pemain antarabangsa Jerman itu menyertai pasukan Catalan selepas tamat kontrak bersama Manchester City,” baca kenyataan rasmi. Barcelona.

“Dia akan menyertai selama dua musim, sehingga 30 Jun 2025, dengan pilihan untuk lanjutan setahun. Klausa kontraknya telah ditetapkan pada 400 juta euro.”

Gundogan memutuskan untuk menyertai Barcelona selepas kejayaan besarnya bersama Man City musim lalu. Bekas pemain Borussia Dortmund itu memainkan peranan besar dalam kejayaan Man City memenangi treble winner dengan memenangi Liga Juara-Juara, Liga Perdana dan Piala FA.

Gundogan juga mempunyai salah satu musim terbaiknya musim lalu. Beraksi dalam 51 perlawanan dalam semua pertandingan, Gundogan berjaya menjaringkan 11 gol dan memberikan tujuh bantuan.

Pemain berusia 32 tahun itu bermain selama tujuh musim untuk Man City. Dia menyertai pada 2016 dari Dortmund dan secara rasmi akan menjadi pemain perpindahan percuma sebaik sahaja kontraknya bersama Man City tamat pada 30 Jun 2023.

Related Post

Leave a Comment