Gundogan dari Man City bersedia untuk menyertai Barcelona, ​​kata laporan

Donna

LONDON, 22 Jun ― Pemain tengah Manchester City, Ilkay Gundogan bersedia meninggalkan pemenang treble untuk menyertai Barcelona secara percuma, menurut laporan semalam.

Gundogan dipercayai telah ditawarkan kontrak tiga tahun oleh Barcelona dan dijangka melengkapkan perpindahannya ke juara Sepanyol itu apabila kontrak Citynya tamat pada akhir Jun.

City dilaporkan sanggup memberikan kapten mereka yang berusia 32 tahun kontrak baru setahun dengan pilihan 12 bulan lagi.

Tetapi perpindahan Gundogan ke Camp Nou terbongkar pada hari yang sama City bersetuju dengan perjanjian £30 juta (RM178 juta) untuk menandatangani pemain tengah Chelsea, Mateo Kovacic.

Kepelbagaian dan pengalaman Kovacic akan membantu mengimbangi kehilangan Gundogan yang berpengaruh, yang kepimpinan dan kebolehan menjaringkan gol penting memainkan peranan penting dalam kejayaan City dalam pemerintahan Pep Guardiola.

Gundogan menjaringkan dua gol dalam kemenangan akhir Piala FA City ke atas Manchester United musim ini sebelum juara Liga Perdana Guardiola itu menewaskan Inter Milan dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara.

Pemain antarabangsa Jerman itu bermain 51 perlawanan musim ini, menjaringkan 11 gol termasuk enam dalam tujuh penampilan terakhirnya semasa perlawanan treble yang tegang.

City hanyalah pasukan Inggeris kedua yang memenangi ketiga-tiga trofi utama dalam satu musim.

Gundogan akan diingati oleh peminat City sebagai salah satu batu ujian era keemasan kelab mereka.

Bekas pemain tengah Borussia Dortmund itu telah memenangi lima kejuaraan Liga Perdana, dua Piala FA, empat Piala Liga dan Liga Juara-Juara dalam tempoh tujuh tahun di City.

Guardiola berminat untuk mengekalkan Gundogan, yang mempunyai hubungan rapat dengan bos City selepas tinggal di blok pangsapuri mewah Manchester yang sama selama bertahun-tahun.

Tetapi, memandangkan usia Gundogan, City dilaporkan tidak mahu menyamai tawaran Barcelona dan nampaknya telah mengambil keputusan pragmatik untuk membiarkannya pergi. ― AFP

Related Post

Leave a Comment